Ексклюзиви
пʼятниця, 02 жовтня 2020 13:02

Призов і вибори: що чекає на українців у жовтні

Із жовтня в Україні очікують низку змін у різних сферах життя. Зокрема пройдуть місцеві вибори, в мобільному додатку "Дія" з'явиться цифровий варіант нових документів, закінчиться вступна кампанія для абітурієнтів з окупованих територій.

Стартує осінній призов

Із жовтня в Україні стартує осінній призов. Триватиме до 31 грудня.

Автор: freeradio.com.ua
  Із жовтня розпочинається осінній призов
Із жовтня розпочинається осінній призов

Закликатимуть на службу чоловіків віком від 18 до 27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від військової служби. Чоловіки з освітою магістра або бакалавра служитимуть 12 місяців, а без освіти - 18 місяців.

Усього на службу планують призвати 13 570 осіб: до Збройних сил - 7 500 осіб, Державної спеціальної служби транспорту - 600 осіб, Державної прикордонної служби України - 500 осіб, Національної гвардії - 4 970 осіб.

"Чоловіки, які отримали повістку з військкомату, повинні обов'язково в термін бути в призовній дільниці. Неотримання повістки не означає, що можна проігнорувати призов. Винятком є лише форсмажори. В Україні прийнято вважати, якщо в повістці не розписався, то вона недійсна. Це неправда. Є загальний виклик на службу. Якщо призовник без вагомих причин не прибув, то його вважають тим, хто ухиляється від служби", - говорить військовий Віталій Залій.

Вилучили із обігу старі банкноти та 25 коп.

Із жовтня недійсні монети номіналом 25 коп. і банкноти, випущені до 2003 року. Також Нацбанк виводитиме з обігу паперові 1, 2 грн, монети 1 грн зразка 1996-го.

Автор: epravda.com.ua
  25 коп. не прийматимуть в магазинах
25 коп. не прийматимуть в магазинах

"Вилучення частини банкнот та монет не матиме ніякого впливу на інфляцію. 25 коп. приносять лише незручності, бо не розмінюються через вилучення з обігу 1, 2 та 5 коп. Тепер суми у чеку просто заокруглюватимуть. Банкноти старого зразка уже не виконують свою функцію. Вони не інкасуються і до банків не надходять. Громадяни ними майже не користуються", - пояснив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без копійок і старих банкнот: відсьогодні магазини працюють за новими правилами

Крім того, Нацбанк з жовтня розпочне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років та обігові монети номіналом 1 грн, виготовлені до 2018 року. Це гривні золотого кольору.

У "Дії" з'являться нові документи

Автор: lexinform.com.u
  У "Дії" буде нова функція
У "Дії" буде нова функція

У мобільному додатку "Дія" в жовтні з'явиться цифровий ідентифікаційний номер та електронне свідоцтво про народження дітей. Документи будуть дійсні нарівні з паперовими.

"Тепер папірець українцям не буде потрібний. Існуватиме навіть функція передачі копій цих паперів у різні структури. Можна відсилати в банк для відкриття рахунків чи для заселення в готель. Операція займатиме секунди", - каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Пройдуть місцеві вибори

25 жовтня в Україні пройдуть вибори місцевого самоврядування. Голосуватимуть за допомогою нового бюлетеня. Треба буде не тільки поставити галочку навпроти партії, яку підтримуєте, а й вписати у трафарет поряд номер кандидата від неї.

Автор: otg.cn.ua
  Місцеві вибори можуть перенести
Місцеві вибори можуть перенести

"Вибори можуть перенести в будь-який момент. Це можливо із трьох причин: так вирішить президент, погіршиться ситуація з коронавірусом або станеться техногенна катастрофа. Найбільш можливий варіант - пандемія. Але в цій ситуації йдеться про перенесення голосування в окремих областях. Якщо Зеленський відтермінує вибори повністю, то його рейтинг впаде ще більше. Майже 60% людей поки що не визначилися, за кого голосуватимуть. Передвиборчі кампанії пусті, без сенсу. Усе зводиться до того, що "Україна - це ти!". Такого давно не було. До того ж багато незнайомих облич. Прихід великої кількості нових політиків стався ще із початку президентства Зеленського, триває донині", - говорить політолог Віктор Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга" висуває в депутати "миротворця", який підтримує російських окупантів

Українці, які хворіють на коронавірус, голосуватимуть удома. Для цього повинні до 23 жовтня надіслати відповідну заяву територіальній виборчій комісії.

Закінчується вступна компанія для абітурієнтів із Донбасу

23 жовтня закінчується вступна кампанія для абітурієнтів із окупованих територій Донецької та Луганської областей. Близько 1,5 тис. таких осіб уже зарахували до вищих навчальних закладів.

"Найважче допомогти дітям виїхати на підконтрольну Києву територію, всупереч численним перешкодам з боку окупантів. Дуже багато спекуляцій, аби не випустити молодь. Доходить до неймовірних і нелогічних дій з боку окупаційної влади, завершуючи погрозами, розсилкою повідомлень", - говорить заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Цього жовтня українці відпочиватимуть на один день більше. Додатковий вихідний - День захисника України 14 жовтня. І вихідні 3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31 числа. Додатковий неробочий день 14 жовтня припадає на середу.

Зараз ви читаєте новину «Призов і вибори: що чекає на українців у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути