Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2024 17:19

Приватні військові компанії по-українськи - час настав

Приватні військові компанії по-українськи - час настав
Фото: gettyimages.com

Через складну ситуацію на фронті в Україні все популярнішою стає ідея приватних військових компаній (ПВК). Поповнення для ЗСУ знайти усе важче, особливо, коли йдеться про вмотивованих та підготовлених вояків.

ПВК - Хто вони насправді?

Тим часом довкола ПВК багато міфів і стереотипів. За президента Петра Порошенка існувала думка, що військова компанія може трансформуватися у неконтрольовану приватну армію. І навряд чи нам стане у нагоді російський досвід, бо ПВК – це зовсім не те, що створював в РФ сумнозвісний Пригожин. І навіть не те, що в Україні конструювала особа, яку ми знаємо як Семена Семенченка.

Протягом останніх десятиліть приватні військові компанії стали для низки країн унікальним інструментом реалізації чутливих завдань із захисту державних інтересів. У книжці академіка Володимира Горбуліна "Як перемогти Росію у війні майбутнього", яка побачила світ у 2020 році, майже цілий розділ присвячено ПВК. Події російської війни у 2022 – 2024 роках на 80% збігаються з передбаченнями науковця, книжка Горбуліна стала книжкою року, але на викладені у ній міркування про ПВК мало хто звернув увагу.

ПВК зазвичай використовуються як для асиметричних дій в умовах воєнного конфлікту, так і в мирний час. Вони виконують завдання, які вважаються занадто ризикованими для державних структур. Це може бути підготовка диверсій і виконання найделікатніших завдань.

ПВК у миротворчих місіях використовувала й ООН, а найпотужніші з компаній мають США, Велика Британія, ПАР та Туреччина

В мирний час ПВК можуть допомагати урядам отримати доступ до унікальних природних ресурсів навіть у віддалених регіонах планети. Не зайвим буде згадати, що держава, як правило, не піклується про співробітників ПВК як про вояків своїх збройних сил. До цих підрозділів залучаються фахівці високого рівня підготовки, у тому числі, іноземні найманці.

Вдалий момент для українських ПВК

ПВК у миротворчих місіях використовувала й ООН, а найпотужніші з компаній мають США, Велика Британія, ПАР та Туреччина. Та ворожа до нас Росія. Про заснування приватних військових компаній в Україні говорять щонайменше п'ять років. Написано та зарєстровано три законопроєкти. На думку фахівців, усі вони потребують доопрацювання. Зокрема, засновник та керівник першої та поки що єдиної української ПВК "Омега Консалтинг Груп" Андрій Кебкало, який має 20-річний досвід роботи в ПВК, вважає, що писали ці законопроєкти люди, які не мають відношення до ПВК. На думку практика військової справи, необхідно було б створити робочу групу, обговорити всі аспекти проблеми і вийти з підготовленим законопроєктом.

Зараз сприятливий момент для розв'язання вузлової проблеми – як створювати в Україні ПВК. Особливо гострою проблема стала після того, як дипломатичні відносини з Україною розірвали африканські держави Малі і Нігер та після виникнення конфлікту із Сенегалом. Адже дипломатичний конфлікт між Україною, Малі та Нігером спричинив не напад туарегів на малійську армію та найманців з російської ПВК "Вагнера", а той факт, що урядам означених країн стало відомо про підтримку повстанців-туарегів Українською державою.

Усе правильно – там були українські інтереси, і туареги успішно атакували російських найманців, які могли вбивати наших співвітчизників і на нашій землі. Тим більше, що перехідний уряд Малі насправді є воєнною хунтою, що захопила владу в результаті перевороту у 2021 році. Але одна справа – підтримувати дружні сили та реалізовувати свої інтереси, і зовсім інша – завдяки російським спецслужбам отримати в регіоні статус країни, яка демонструвала "підтримку міжнародного тероризму в Малі". На цьому прикладі ми можемо краще зрозуміти, для чого, серед іншого, потрібні ПВК.

За своєю суттю ПВК є уповноваженим державою підприємством, яке має у складі цивільних

ПВК можуть не тільки більш вдало забезпечувати реалізацію інтересів держави, але й відчутно покращити мобілізацію, забезпечити підготовку особового складу, особливо складних спеціальностей. За своєю суттю ПВК є уповноваженим державою підприємством, яке має у складі цивільних, але спеціалізується на експорті комплексних систем оборони та безпеки. Ключове слово – "уповноважене", тобто таке, що має сталий зв'язок із державою. Можливо, й таємний зв'язок із спецслужбами, і коли йдеться про інтереси держави, це просто одна із нетрадиційних форм, "мистецтво можливого". А на війні, як відомо, усі засоби добрі.

Потрібні закони

Андрій Кебкало впевнений, що існують прості рішення для організації ефективних ПВК в Україні. Наприклад, можна було б внести зміни у Закон України "Про основи національного спротиву", де визначити роль української ПВК у забезпеченні воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримуванні і відсічі агресії та завданні противнику неприйнятних втрат. Крім того, Закон України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" у період дії воєнного стану дозволяє громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії РФ та/або інших держав, у тому числі, отримувати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї.

А. Кебкало каже, що за ступенем навченості та оснащеності ПВК фактично є різновидом сил спеціальних операцій (ССО), мало поступаючись ССО та експедиційним формуванням ЗС потужних держав. Деякі ПВК мають у своєму розпорядженні не тільки висококваліфікованих фахівців, а й сучасне обладнання та важке озброєння. Сам А. Кебкало у минулому був військовослужбовцем елітного полку Французького Іноземного Легіону, працював на Пентагон та Держдеп США, міністерства оборони Великобританії, Франції. Був учасником бойових дій на Близькому сході, Африканському континенті, Південній Америці, в Азії, Косово, Кавказі, Україні.

Фахівець вважає, що на базі компанії "Омега Консалтинг Груп" можна вже зараз створювати батальйонні тактичні групи або окремі спеціалізовані підрозділи (штурмові і диверсійно-розвідувальні групи, групи ударних БПЛА, снайперські групи), які будуть складатись з іноземних фахівців та громадян України, які з тих чи інших причин уникають служби в ЗСУ. Також є можливість прийняти до складу компанії колишніх ув'язнених відповідно до законопроекту №11079-1 "Про мобілізацію ув'язнених". ПВК здатні проводити пошуково-розшукові та контрдиверсійні заходи. Компанія вже має досвід підготовки спецпризначенців однієї з в/ч ГУР МОУ за напрямком мінно-вибухова справа: упродовж 2022 і 2023 років "Омега Консалтинг Груп" підготувала понад 3000 військовослужбовців ЗСУ.

Найманці ПВК - фахівці широкого профілю

Далеко не тільки наближені до роботи ПВК фахівці намагаються привернути увагу до цих асиметричних можливостей. Скажімо, Ігор Луценко, колишній народний депутат, а нині командир роти ударних дронів "Орден Сантьяго", вважає, що настав час зробити так, щоб на перемогу працював підприємницький талант та ініціатива фахівців. "Приватні військові компанії, – зазначає Луценко, – можуть брати на себе певну функцію в тому чи іншому секторі. Це може бути медицина (евакуація та стабілізація поранених), побудова доріг чи укріплень у ризикованих ділянках, логістика, радіоелектронна розвідка чи аеророзвідка. Медична чи аеророзвідувальна приватна військова компанія ніколи не матиме сил і засобів учинити бунт на кшталт пригожинського. Бо це фахівці в окремій сфері, не пов'язаній безпосередньо з ураженням противника". Ось така думка бойового командира, який переконаний, що ПВК зможуть повернути на фронт величезну кількість досвідчених бійців, які легально чи не дуже пішли звідти через погане управління й недовіру до командування. І ПВК зможуть залучити на порядок більше іноземних бійців.

Залучення іноземних бійців із досвідом – це особливо цікава опція. Скажімо, за свідченням Андрія Кебкала, досвід та наявні бази даних "Омега Консалтинг Груп" дозволили б залучити упродовж місяця до 5000 досвідчених, підготовлених військових для СОУ, упродовж 60 діб до 10000 іноземних військових. Це можливо за двох умов – отримання відповідних повноважень та фінансування. Орієнтовна зарплатня такого фахівця складає до 5 тисяч доларів на місяць.

Поступово в Україні сприйняття ПВК змінюється. Якщо раніше прихильниками цієї форми були фахівці ССО, зокрема, генерал Сергій Кривонос, то нині значно позитивніше ідею ПВК сприймають вже й у Міноборони та в Головному управлінні розвідки. Отже, крига скресла і справа має шанс перейти в практичну площину.

Зараз ви читаєте новину «Приватні військові компанії по-українськи - час настав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути