неділя, 01 липня 2018 10:00

Перерахунок пенсії, збільшення соцвиплат і сезон відпусток - що зміниться для українців у липні
5

Автор: espreso.tv
  Пенсію перерахують 1 млн українців
Пенсію перерахують 1 млн українців

У липні входять у силу законодавчі зміни в різних сферах життя. Найбільше новацій буде в пенсійному і соціальному забезпеченні, а також в економіці.

Пенсія зросте, але мало і не всім

Уряд повідомив, що близько 1 мільйона українських пенсіонерів отримають підвищені пенсії з 1 липня.

"З 1 липня збільшується прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Розмір мінімальної пенсії зросте з 1373 до 1435 гривень. Розмір пенсії кожного громадянина України розраховується за новою формулою і залежить від страхового стажу, а також розміру заробітної плати під час трудового періоду життя. Якщо у нас з'явиться додатковий ресурс у бюджеті Пенсійного фонду, ми спробуємо позапланово збільшити виплати на пенсії", - розповів Павло Розенко, віце-прем'єр-міністр.

"У всіх засобах масової інформації була ця інформація стосовно перерахунку пенсії. Але ніхто не озвучив, що збільшення буде в 62 грн. І то це тільки тим, хто отримує мінімальні пенсії. Більшості додадуть 2-3 грн. Це цілковита профанація і якесь знущання. Загалом ситуація досить абсурдна - прожитковий мінімум становить 1700 грн, а мінімальна пенсія - 1400. Тобто держава сама повідомляє, що прожити на цю суму не реально. Реальний прожитковий мінімум мав би становити хоча б 6 тис. грн. А із тим фактом, що в Україні 11 млн пенсіонерів, додавання кількох гривень 1 млн пенсіонерів - це ніщо. На мою думку, заявляти про перерахунок, то потрібно додавати хоча б тисячу чи дві гривень", - пояснив Олександр Охріменко, економічний експерт і президент Українського аналітичного центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літо змін - які новини будуть для українців.

Максимальний розмір пенсії буде збільшено на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність - із 13 730 грн до 14 350 грн.

Уряд проінформував, що наступне підвищення пенсій, згідно з державним бюджетом, відбудеться з 1 грудня 2018 року. Середній рівень української пенсії становить 2517 грн.

Автор: espreso.tv
  Хто не отримає від держави нічого
Хто не отримає від держави нічого

Соціальні виплати зростуть на десятки гривень

Найбільш суттєво зростуть із 1 липня соціальні виплати незахищеним верствам населення. Зросте прожитковий мінімум і становитиме 1777 грн (зараз - 1700). Тому збільшаться аліменти, виплата матерям-героїням і допомога соціально незахищеним людям.

Така допомога зросте на кілька десятків гривень: для дітей віком до 6 років – 1559 грн (була 1492 грн), дітей віком від 6 до 18 років – 1944 грн (1860 грн), працездатних осіб – 1841 грн (1762 грн), осіб, які втратили працездатність – 1435 грн (1373 грн).

Залишуться практично без змін виплати інвалідам з дитинства.

Розмір аліментів у липні 2018 року буде для дітей до 6 років не менше 779,5 грн, а для дітей від 6 до 18 років - 972 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закінчення АТО, перерахунок субсидій і додаткові вихідні - які важливі зміни торкнуться українців у травні.

Заокруглення решти і зменшення номіналу монет

З 1 липня в магазинах і супермаркетах касири у випадку відсутності монет дрібних номіналів, можуть проводити заокруглення суми в чеку.

"Значна девальвація гривні і знецінення купівельної спроможності дрібних монет призвела до цілком логічного результату в плані заокруглення. Також в обігу взагалі залишать тільки монети в 10 і 50 копійок. Зараз навіть коробку сірників за монети не купити. Тому це цілком зручно і не думаю, що приведе до суттєвих зловживань касирів. Це нормальна світова практика навіть заокруглювати до одиниці, коли громадяни отримують основний дохід в десятках і сотнях тисячах гривень", - повідомив економіст Андрій Новак.

Автор: espreso.tv
  Монети номіналом 1,2.5 і 25 не будуть більше карбувати, але із обігу не вилучатимуть
Монети номіналом 1,2.5 і 25 не будуть більше карбувати, але із обігу не вилучатимуть

Відповідно до інструкцій для підприємців, сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюватиметься у бік зменшення. Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, – у бік збільшення. Попередньо планували, що заокруглення буде стосуватись кінцевих сум в чеках при розрахунку готівкою.

Безвіз валюти не принесе суттєвих змін

Законодавчі зміни в операціях з валютою на повну мають запрацювати із липня 2018 року.

"Здивований, коли ЗМІ називають закон "Про валюту" революційним і справжнім безвізом для валюти. Практично ніяких змін не відбудеться, окрім того, що всі валютні операції прописані в законі і головним регулятором має бути Нацбанку. Це цілком логічно і так на ринку так і було. Про те, що українці зможуть відкривати рахунки чи брати кредити в будь-якій країні світу і переводити валюту - це і так було можна. Але чи згодяться закордонні банки відкривати рахунок українському громадянину - це відкрите питання. Маєте довести джерела грошей і мати місцевого поручителя. Тому підсумую - жоден кардинальних змін не відбулось, просто всі процеси прописали в законі і урегулювали", - пояснив Олександр Охріменко, економіст.

Нові акцизні марки на тютюн і алкоголь

З 1 липня запроваджуються нові марки акцизного податку. Старі будуть використовуватися паралельно, поки не закінчаться запаси у підприємців. Оновляться тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, а також алкогольні напої.

Автор: espreso.tv
  Медичні послуги залишаться безкоштовними для українців
Медичні послуги залишаться безкоштовними для українців

Медична допомога по-новому

З 1 липня українці і надалі отримуватимуть медичну допомогу у будь-якому закладі охорони здоров'я незалежно від того, чи підписали вони декларацію з лікарем, чи ще продовжують його шукати. В Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що нововведення з липня торкнуться тільки ті лікарняні заклади, які першими пройшли відповідність до нових вимог надання медичних послуг і уклали угоди із Національною службою здоров'я України. Будуть отримувати від держави фінансування за кожного пацієнта, який уклав декларацію із лікарями закладу, залежно від тарифної сітки.

Автор: espreso.tv
  Фінансування медичних закладів зміниться
Фінансування медичних закладів зміниться

Зміни та новини

З 2 липня 2018 року змінюються реквізити бюджетних рахунків для сплати податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів. Підприємцям потрібно внести зміни, щоб не виникло податкового боргу і штрафів.

З липня буде спрощено процедуру здачі старих банкнот в управління Національного банку. Застосують автоматизовану систему обробки банкнот, що допоможе вилучити непридатні до використання гривні. Також банки зможуть оформлювати квитанції про валютно-обмінну операцію не лише в паперовій формі, а і в електронному виді.

З 1 липня оператори мобільного зв'язку припиняють відправку SMS-повідомлень з автоматичними налаштуваннями інтернету та MMS для мобільних телефонів. Цей сервіс втратив свою актуальність, оскільки в сучасних смартфонах виробником вже встановлені відповідні налаштування за замовчуванням.

9 липня відбудеться проведення Саміту Україна – ЄС у Брюсселі. Країни Євросоюзу мають вирішити подальшу співпрацю із країною в рамках підтримання реформ.

15 липня закінчиться Кубок світу з футболу. Фінал відбудеться о 18.00 на стадіоні "Лужники" в Москві, Росія.

15 липня відбудеться зустріч президента США 72-річного Дональда Трампа із президентом Росії 65-річного Володимиром Путіним в Австрії. Одним із головних питань буде вирішення українського питання. За інформацією російських політиків, Путін запропонує поділити Україні і заморозити конфлікти в Сирії і Північній Кореї.

З 15 липня комунальне підприємство "Київпастранс" має намір підвищити тарифи на проїзд в наземному громадському транспорті Києва до 8 гривень.

З липня селян обмежать здавати молоко на молокозаводи чи продавати на базарах. Будуть перевіряти гігієнічні вимоги.
Рада ЄС вирішила продовжити економічні санкції проти Росії до 31 липня 2018 року.

23-29 липня в Києві відбудеться чемпіонат світу 2018 зі стрибків у воду серед юніорів.

З 1 липня 2018 року громадянам будуть надіслані податкові повідомлення-рішення із зазначеною до сплати сумою податку на нерухомість. Одночасно з повідомленням надійде і квитанція з платіжними реквізитами для сплати податку, яку необхідно оплатити протягом 60 днів з дня отримання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пеня за борги з комунальних, подорожчання води - яких змін слід чекати українцям від сьогодні

Курс валюти залишиться стабільним

У липні курс вітчизняної валюти коливатиметься в межах 25 - 27,5 грн за долар.

"Україні реально загрожує дефолт. Президент має проводити реформи, бо часу в нього все менше і менше. Маємо щонайбільше рік. В червні мали отримати транш МВФ, але знову не вийшло домовитися. Маємо криком кричати на кожному кроці, щоб влада почула і почала щось робити. Загалом золотовалютних резервів вистачить, аби тримати курс в коридорі 25-27 гривень навіть до президентських виборів. Але потім буде такий стрибок курсу, що українці вже не повірять у казки про втручання Кремля і почнуть серйозно нервувати. Як не страшно звучить, але курс в 50 реальність. Але влада боїться тільки втратити доступ до керма країною до початку виборів. Потім - хоч потоп", - говорить фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

Гривня стабілізується влітку. Цьому допоможуть продаж і купівля українцями валюти для відпочинку. Але тенденція до здешевлення збережеться, адже війна триває із Росією.

В липні кінопрокат очікує кілька всесвітній прем'єр. У списку найбільш очікуваних картин 2018 року - шоста частина екшн-серії з Томом Крузом "Місія нездійсненна: Фолаут", героїчний блокбастер "Людина-мураха та Оса", а також продовження мюзиклу за піснями ABBA Mamma Mia! 2

У липні журналісти редакції CNN радять побувати на пляжі Блісс-біч, США. Знаходиться на озері Таго в американській Каліфорнії. Це єдиний пляж у рейтингу, який знаходиться не на океанічному чи морському узбережжі, а на континенті. Таго - найбільше в США альпійське озеро. Знаходиться на висоті близько 1,8 км над рівнем моря. Температура води - близько +18 ºС. "Визначати найкращий пляж тут - ніби обирати найкращий сорт сиру у Франції", - говорять журналісти. Чиста вода кольору кобальту нагадує море біля берегів Туреччини. Озеро оточують соснові ліси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти склали інтерактивну карту найкращого відпочинку.

За рік безвізом скористалось 500 тис. українців. Безвізовий режим для українців поширюється на всі країни ЄС, крім Великої Британії та Ірландії. Ці країни ведуть власну міграційну політику. Таким чином, без візи можна їхати до Австрії, Бельгії, Німеччини, Греції, Данії, Іспанії, Італії, Латвії, Литви, Люксембурга, Мальти, Нідерландів, Польщі, Португалії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції та Естонії. Також Болгарії, Хорватії, Кіпру і Румунії, які не входять у Шенгенську зону. Українців без візи чекають Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія. Вони не є членами ЄС, однак беруть участь у Шенгенській угоді.

Зараз ви читаєте новину «Перерахунок пенсії, збільшення соцвиплат і сезон відпусток - що зміниться для українців у липні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути