Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2018 08:05

Нова медицина та відмова від монет: які зміни чекають на українців влітку

Нова медицина та відмова від монет: які зміни чекають на українців влітку
Влітку на українців чекає черговий етап медичної реформи, а банк відмовиться від випуску дрібних монет. Фото - Волинська Правда

Влітку на українців чекає черговий етап медичної реформи - з липня офіційно запрацює новий порядок надання первинної медичної допомоги та правила фінансування медустанов.

Уряд обіцяє розширити список препаратів, які підпадають під дію програми "Доступні ліки", а Національний банк - відмовитися від випуску нових дрібних монет, повідомляє "Сегодня".

Офіційно медреформа, яка дозволяє вибрати терапевта чи педіатра незалежно від місця проживання, стартувала 2 квітня, і сьогодні договори з лікарями підписало більше 4 млн українців. Але на повну потужність вона запрацює, коли вступлять в силу два накази МОЗ. 1 липня почнуть діяти нові правила фінансування медустанов - Національна служба здоров'я буде перераховувати їм гроші вже за надані послуги пацієнтам. Оплачуватися вони будуть за затвердженими в квітні тарифами: за дитину до п'яти років лікарю обіцяють 1480 грн на рік, за дорослу людину (з 18 до 44 років) - 370 грн, а за людей похилого віку (старше 65 років) - 740 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися нові подробиці про правила отримання субсидії

З липня запрацює і конкретний перелік послуг "первинки". Лікар повинен буде вимірювати тиск, відстежувати загальний стан серцево-судинної системи і індекс маси тіла. Також він буде звертати особливу увагу на симптоми кількох захворювань, які в МОЗ визнані пріоритетними (цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, онкозахворювання молочної залози, простати і кишечника). Запрацює і точний список безкоштовних аналізів для пацієнтів (на загальний холестерин, глюкозу крові, загальний аналіз сечі, тести на ВІЛ, вірусні гепатити та вагітність).

Ще одна зміна в липні очікує програму "Доступні ліки", по якій українці можуть за бюджетні гроші отримати медикаменти від цукрового діабету, астми і серцево-судинних захворювань. Перелік доступних за програмою ліків розширять на чотири препарати, які використовуються до і після операцій з пересадки органів.

У липні Нацбанк займеться оптимізацією ринку монет - з першого числа припиниться випуск монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. НБУ повинен забезпечити, щоб копійки в українців брали без будь-яких обмежень і, в разі якщо в касі магазину є дрібні монети, видавали ними здачу. В іншому випадку почнуть діяти правила округлення: у бік зменшення, якщо сума закінчується на 1-4 коп., І в бік збільшення, якщо вона закінчується на 5-9 коп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запропонували нові правила для дрібних фермерів

З 1 червня міграційна служба видаватиме посвідчення на постійне проживання в Україні іноземцям та особам без громадянства в формі ID-картки з безконтактним електронним чіпом. На чіп будуть заносити біометричні дані, фотографію людини і його оцифрований підпис. Термін дії картки становить 10 років. При цьому посвідчення старого зразка, які видали до 1 червня, також будуть дійсними до закінчення свого терміну.

Також цього літа профільні держоргани планують почати поетапне відключення аналогового телевізійного мовлення. Це рішення переносили вже кілька разів, і тепер воно заплановане на 1 липня цього року.

Кабмін розгляне нові стандарти роботи світлофора. Відповідний акт подало до уряду Міністерство інфраструктури України. Після затвердження нових норм розглянуть і пропозиції МВС щодо посилення відповідальності за проїзд на червоне та фото-відеофіксацію порушень Правил дорожнього руху.

Зараз ви читаєте новину «Нова медицина та відмова від монет: які зміни чекають на українців влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути