понеділок, 01 березня 2021 17:16

Пенсія, іпотека, зброя: яких змін чекати українцям першого місяця весни

У березні цьогоріч в Україні запланована низка змін у різних сферах життя. Запрацює сайт запису на вакцинацію від коронавірусу, зменшать відсоток на іпотеку, перерахують пенсії та піднімуть вартість проїзду в громадському транспорті.

Запис на вакцинацію

Автор: pixabay.com
  Усі українці зможуть стати в чергу на щеплення від коронавірусу
Усі українці зможуть стати в чергу на щеплення від коронавірусу

З березня українців не з груп ризику почнуть записувати на безплатну вакцинацію від коронавірусу. Зробити це можна 3 способами: через сайт "Вакцинація від Covid-19", через електронний кабінет у сімейного лікаря або на гарячій лінії МОЗ.

"Це стосується всіх людей від 18 до 59 років без проблем для здоров`я. Щойно повідомлять про бажання вакцинуватися, їх поставлять в електронну чергу. Щеплення для всіх лишається добровільним та безоплатним", - говорить головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Вакцинація 1-ї хвилі лікарів розпочалася 23 лютого. Першими щеплення отримали медики Черкас. Людей не із груп ризику щеплять аж в листопаді-грудні 2021-го.

До садочка без черги

У березні дітей переселенців із Криму та Донбасу офіційно зараховуватимуть до садочків поза чергою. Таке ж право мають діти зі статусом "постраждалих внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів".

Щоб скористатись пільгою, треба оформити довідку ВПО на ім'я дитини та затвердити в районному відділі освіти. Крім того, обов`язково потрібно стати в електронну чергу до обраного садочка.

Дешеві кредити на житло

З березня для українців стане доступною іпотека під 7% річних. Кредит на житло можна оформити на строк до 20 років. Мінімальний 1-й внесок становитиме 15% вартості житла.

Автор: pixabay.com
  Спростять умови іпотеки
Спростять умови іпотеки

"Доступна іпотека 7 відсотків" дає можливість іпотечного кредитування навіть сім'ям з відносно невисоким рівнем доходів. Часткову компенсацію ставки за кредитом погасить держава. Брати в іпотеку можна квартири або ж індивідуальні житлові будинки на первинному та вторинному ринках, введені в експлуатацію з 2018 року. Позичальником може стати будь-який повнолітній громадянин держави, вік якого на дату погашення кредиту не більше як 70 років", - пояснює міністр фінансів України Сергій Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили список банків, які видаватимуть іпотеку під 7%

Протягом 2021 року скористатися новою програмою кредитування зможуть щонайменше 5 тис. сімей.

"Це хороший крок для українців, якщо це буде дійсно 7 відсотків без прихованих додаткових, які зростуть за кілька років. Доречно продумано про термін погашення у 20 років. Це реально для людей із середнім рівнем доходу. Водночас банк фактично нічим не ризикує. В гіршому випадку просто відбере житло. Тепер однозначно ринок нерухомості пожвавиться. Люди купуватимуть квартири для себе, або щоб здавати в оренду", - сказав експерт із нерухомості Віктор Несін.

Нинішня стандартна ставка іпотеки становить 13%. Пільгові кредити під 10% річних можуть отримати лише працівники поліції, ДСНС, лікарі, держслужбовці, а також працівники підприємств, власником або співвласником яких є держава.

Переглянуть дозволи на зброю

Цього місяця в Україні перевірять на законність усі дозволи власників зброї. Ті, що з порушеннями, анулюють, а зброю вилучать. Причина перевірки — шахрайство правоохоронців.

Автор: pixabay.com
  Власникам зброї можуть анулювати дозвіл на неї
Власникам зброї можуть анулювати дозвіл на неї

"Поліція викрила корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї. А це — і мисливська вогнепальна нарізна, гладкоствольна зброя і так звані травмати. Оголошення про оформлення зброї без документів продажні поліцейські безсоромно розміщували в групах популярних месенджерів. У нас є інформація про понад 2 тисячі таких випадків", - сказав голова Нацполіції Ігор Клименко.

Через порушення він дав наказ розформувати всі підрозділи з контролю за обігом зброї. Натомість сформують нові з іншими працівниками.

Дорожчий проїзд

Від березня в більшості містах України на кілька гривень подорожчає проїзд в маршрутках. Причиною підвищення тарифу називають зменшення кількості пасажирів і зростання цін на пальне.

Автор: volyn24.com
  Подорожчає вартість проїзду
Подорожчає вартість проїзду

"Зарплати зростають, паливні ресурси дорожчають. Справді є проблема з пасажиропотоком. У маршрутках обмежили кількість пасажирів і запровадили штрафи за порушення. Варто шукати варіанти виходу на попередній рівень рентабельності. Знижувати операційні витрати їм просто нікуди. Єдиний вихід — підвищити плату за проїзд. Проблема в тому, що платять за проїзд готівкою, тому дані про пасажиропотоки доступні лише самим маршрутникам. Вони їх приховують, відповідно адекватність росту цін і реальні витрати операторів неможливо перевірити. Лишається підкоритися або шукати інші варіанти пересування містом", - сказав транспортний експерт Дмитро Беспалов.

Збільшилася плата за проїзд уже в Черкасах на 2 грн та Києві на 3 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрзалізниця хоче вкласти великі гроші в провальний проєкт — експерт

Крім того, Укрзалізниця з 1 березня розпочне підвищувати вартість квитків на 2%. Так триватиме щомісяця до кінця 2021 року. За ці кошти обіцяють підвищити якість послуг на залізниці. Однак компанія створить програму лояльності, у рамках якої діятимуть особливі умови групових перевезень, корпоративні карти, знижки.

Перерахують пенсії

З березня близько 8 млн українців отримуватимуть більшу пенсію. В середньому виплати зростуть на 300 грн. Мінімальне підвищення становитиме 100 грн.

"Більші виплати матимуть ті, хто отримує пенсію за віком, по інвалідності, через втрату годувальника, за вислугою років. А от без доплат лишаться пенсіонери, які вийшли на відпочинок з початку 2021 року, отримують максимальну пенсію в 17 690 гривень, колишні держслужбовці, якщо їх пенсія вища, ніж була б за віком та військові", - повідомили в Пенсійному фонді.

Наступного разу пенсії проіндексують уже у квітні цьогоріч. Тоді пенсіонери, які працюють, отримають надбавку за стаж роботи з урахуванням розміру зарплати.

В Україні пенсіонери отримують різні за розміром пенсії залежно від регіону. У Києві в середньому отримують 4,7 тис. грн, коли в Тернопільській області - 2,7 тис. грн. Середній розмір пенсій становить 3,5 тис. грн. Найбільше отримують у Києві. Після нього – Донецька та Луганська області з показниками 4,5 та 4,2 тис. грн відповідно. Найбідніше живуть пенсіонери Тернопільщини

Зараз ви читаєте новину «Пенсія, іпотека, зброя: яких змін чекати українцям першого місяця весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути