вівторок, 16 лютого 2021 15:42

Нерухомість, депозити чи державні облігації: куди краще вкласти гроші 2021 року

Нерухомість, депозити чи державні облігації: куди краще вкласти гроші 2021 року
Великі суми - від $10 тис. краще вкладати у купівлю ОВДП. Фото: pixabay.com

Гроші мають працювати і якщо не заробляти пасивний дохід, то хоча б не знецінюватись унаслідок інфляції. Однак спогад про турбулентний 2020-й зупиняє багатьох від ризиків інвестування. Gazeta.ua розібралася, чи варто українцям витягати заощадження з-під матраців і куди їх краще вкладати.

Нерухомість

Популярний спосіб серед українців для отримання пасивного доходу - купівля житлової нерухомості та здача її в оренду.

"Однозначно це вигідно. Попри те, що орендні ставки дещо знизилися через коронакризу. Однак плата за оренду житла залишається досить висока. Однокімнатну квартиру в пристойному стані можна здавати від 10 тисяч гривень на місяць. Термін окупності інвестицій залежить від вартості придбаного житла. Але в середньому виходить від 10 років", - каже Віктор Несін, президент Спілки фахівців із нерухомого майна.

Здавати квартиру в оренду вигідно, навіть попри те, що час від часу доведеться витрачатись на ремонт.

"Як правило, орендарів заселяються не менше, ніж на рік. Іноді можна обійтися легким косметичним ремонтом або генеральним прибиранням. Усе залежить від порядності орендарів", - зауважив Несін.

Депозити

Банки пропонують гривневі депозити на рік від 4,7% до 12,5%. Пропозиції з найвищими відсотками можна побачити, як правило, у менш надійних банків. Великі вітчизняні та банки з іноземним капіталом дають не більше 10% на гривневі, до 2% на доларові та до 1,25% на депозити у євро.

"Банківський депозит - це стабільний дохід із мінімальним ризиком. Або взагалі без нього, якщо сума вкладу підпадає під державне гарантування. Тобто не перевищує 200 тисяч гривень. Валютний депозит допоможе захистити кошти від коливань курсу, однак за дохідністю він у кілька разів програє депозиту в гривні. Гривневий депозит однозначно вигідніший, бо дохідність нині сягає 7-9 відсотків річних. Проти 0,2-2 відсотків річних у валюті", - розповів Віктор Гальчинський, директор департаменту комунікацій Кредобанку.

Зниження або зростання дохідності депозитів залежить від облікової ставки Нацбанку. На цей час це 6%. Прогнозують, що 2021-го облікова ставка збережеться на цьому ж рівні. Отже, ставки за депозитами теж не змінюватимуться.

Облігації внутрішньої державної позики - ОВДП

Облігації внутрішньої державної позики - це боргові цінні папери, які випускає Міністерство фінансів. Держава повністю гарантує повернення вкладів, що робить ОВДП найбільш безпечним способом інвестування.

"Купувати ОВДП 2021 року вигідно. Якщо порівняти з банківськими депозитами, то облігації дають більшу дохідність (12,5% - Gazeta.ua). Ба більше, доходи від облігацій не оподатковуються, на відміну від депозитів. Облігації купують через банки або брокерів. Перед інвестуванням варто вивчити умови: які будуть витрати, пов'язані з відкриттям спеціального рахунку, які комісійні беруть ті, хто продає ОВДП", - говорить Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому на гривневих депозитах уже не можна заробити

Акції компаній

Українці сьогодні можуть купити акції Facebook, Microsoft, Tesla через закордонного брокера. На вітчизняних біржах для широкого кола вони поки що не доступні.

Щоб визначитись, акції якої компанії купувати, варто спочатку зібрати інформацію про неї, радять експерти.

"Потрібно дивитися на так званий перформенс цієї компанії (результати діяльності - Gazeta.ua). Яким чином змінюється вартість їхніх акцій, чи був довгий період зростання, чи компанія на дні вартості своїх цінних паперів. Треба вміти читати фінансову звітність і чітко розуміти, що спричинило зміну вартості акцій. Досить часто причиною є тренди. Наприклад, якщо візьмемо компанію Tesla. Чинниками зростання вартості її акцій є не прибуток, активи чи інновації, а просто тренди, які складаються у світі. Зокрема - зростання популярності електрокарів. Однак треба враховувати й негативні чинники - на цьому ринку з'являються нові гравці, а отже діє конкуренція", - каже Олександр Почкун, співзасновник та керуючий партнер Baker Tilly в Україні.

Однак уміння читати фінансову звітність - це непросте завдання для пересічного українця. Експерт радить користуватися звітами професійних аналітиків. А от інвестувати у вітчизняні компанії в Україні практично неможливо.

"У нас по суті немає фондового ринку. Залучення грошей у капітал через емісію акцій нині майже не практикується. Ті відкриті акціонерні товариства, які утворилися внаслідок приватизації, здебільшого є квазіакціонерні. Тобто ця "акціонерність" - просто інструмент їх приватизації. А за своєю сутністю вони такими не є. І у вільному обігу акцій як правило немає", - пояснив Почкун.

Земля, дорогоцінні метали

Землю, як інвестиційний актив, українці не можуть розглядати принаймні до 1 липня 2021 року. Тоді набере чинності закон про ринок землі.

Золото 2021-го експерти купувати не радять.

"Потенціал зростання вартості золота відносно слабкий. Якщо вже обираєте метал, то вигідніше купувати срібло", - переконаний фінансовий аналітик Олексій Кущ.

"Громадянам порадив би інвестувати заощадження в банківські депозити та державні цінні папери. Це найнадійніші інструменти. Великі суми - від 10 тисяч доларів краще вкладати в купівлю ОВДП", - резюмував інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Щоб вибрати банк для розміщення депозиту, українцям радять звертати увагу на його рейтинг, наявність ліцензії та програм кредитування. Крім того, споживач банківських послуг має проаналізувати умови розміщення коштів.

Зараз ви читаєте новину «Нерухомість, депозити чи державні облігації: куди краще вкласти гроші 2021 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути