Ексклюзиви
четвер, 01 квітня 2021 09:05

Дорожча комуналка та дешевша медицина: чого чекати українцям у квітні
5

У квітні на українців чекає чимало новацій у різних сферах життя. Зміниться тариф на газ, буде більше безкоштовних медичних послуг, жінки йтимуть на пенцію за новими правилами.

Введуть нові тарифи на газ

Із квітня більше не діятиме фіксований тариф на газ в 6,99 грн за куб. м. Тепер середня ціна палива становитиме 8 грн за куб.

Найнижчі ціни у квітні будуть у Нафтогазі та Галнафтогазі - 6,86 грн за куб. м. Частина постачальників, зокрема регіональні газзбути, лишили зимову вартість. А найвищі ціни встановили Маргаз - 8,25 грн та Азовгаз - 8,85 грн.

Автор: pixabay.com
  Підвищать тариф на газ
Підвищать тариф на газ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зекономити на комуналці - українці діляться досвідом

"У січні уряд насильно встановив свою ціну на газ. Це не ринок, а порушення закону. Треба було робити в інший спосіб, наприклад понизити ціну для населення, але різницю із ринковою вартістю компенсувати компаніям із держбюджету. У квітні вартість газу ще триматиметься на рівні 7 гривень. А от у травні введуть річний тариф. Але ціна не буде однією. Тариф ділитимуть на місячні, квартальні чи на опалювальний сезон. Вартість газу становитиме десь 8 гривень за куб. В ринкових умовах це хороша ціна, люди ще зрозуміють. У гіршому випадку в опалювальний сезон могли б платити 12-14 гривень за куб. Але якби держава змусила Нафтогаз продавати український газ не на європейських біржах, а на внутрішньому ринку, то тариф становив би 5 гривень за куб", - каже експерт із енергетики Юрій Корольчук.

Зміниться програма медичних гарантій

З 1 квітня в Україні діятиме "Програма медичних гарантій - 2021". Українці зможуть без направлення та безкоштовно звернутися до низки лікарів.

"Правила доступу пацієнтів до безоплатних послуг не змінюються. Потрібна декларація з сімейним лікарем, електронне направлення від сімейного або особистого лікаря. Але до низки вузькопрофільних медиків українці можуть звернутися напряму, і НСЗУ оплатить такий візит за пацієнта. Так можна йти до гінеколога, зокрема дитячого та підліткового віку, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра, педіатра, лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями", - пояснюють у пресслужбі Національної служби здоров'я України.

Автор: pixabay.com
  Безкоштовних медпослуг буде більше
Безкоштовних медпослуг буде більше

Загалом у "Програмі медичних гарантій - 2021" є 35 пакетів послуг, серед них лікування коронавірусу та 7 нових пакетів, яких не було 2020-го: реагування на інфекційні захворювання та епідемії, стоматологічна допомога, ведення вагітності в амбулаторних умовах, лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу, супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями, психіатрична допомога.

Також в НСЗУ наголосили, що екстрену медичну допомогу надаватимуть безоплатно усім без винятку без направлення й декларації.

Розпочинається призов до армії

У квітні стартує призов на строкову військову службу. Минулого року він розпочався на місяць пізніше, проте набір був більшим - 16 460 призовників.

За 3 місяці до Збройних сил України та інших військових формувань мають відправити 14 246 громадян. Із них до ЗСУ планують набрати 6,5 тис. осіб, до Державної спеціальної служби транспорту - 600 громадян України, до Нацгвардії - 4 646, до Держприкордонслужби - 2,5 тис. осіб.

Автор: armyinform.com.ua
  Стартує весняний призов до армії
Стартує весняний призов до армії

Повістку отримають чоловіки 18-27 років, які не мають права на відстрочку, без судимості та проблем зі здоров'ям. Через епідемію коронавірусу всім призовникам перед відправленням зроблять безкоштовний ПЛР-тест, після прибуття до військової частини вони перебуватимуть на 14-денному карантині.

"Строковики служитимуть у всіх військових частинах, їх не залучатимуть до виконання завдань в районі проведення ООС. Вони будуть виконувати допоміжні функції в пунктах постійної дислокації, будуть нести службу для забезпечення життєдіяльності військової частини. Термін військової служби становить 18 місяців. Для призовників, які мають вищу освіту та ступінь магістра, термін військової служби складає 12 місяців", - сказав представник Генштабу ЗСУ полковник Володимир Єременко.

Також понад 6 тис. строковиків планують звільнити з військової служби у першому півріччі 2021-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна готова до наступу на Донбасі, але є ризики – Хомчак

Всього на проведення призову виділили 66 млн грн. З яких 30,11 млн грн - на проведення призову до ЗСУ, 21,52 млн грн - в Національну гвардію, 11,58 млн грн - до Держприкордонслужби та 2,77 млн ​​грн - до Держспецтрансслужби.

Жінкам збільшать пенсійний вік

Із 1 квітня зросте пенсійний вік для жінок до 60 років. При цьому повинні мати стаж не менше 28 років. Тим, хто йде на пенсію 2022 року, потрібно буде мати вже 29 років стажу.

Автор: glavcom.ua
  Жінки зможуть вийти на пенсію за віком після 60 років
Жінки зможуть вийти на пенсію за віком після 60 років

"Збільшення пенсійного віку для жінок не нове і поетапно діяло уже близько 10 років. До цього ми користувалися схемою, закладеною ще у радянські часи, коли керувалися неактуальними на сьогодні чинниками. Тоді середня тривалість життя жінок була нижча, вони менше працювали, бо займалися домашнім господарство, дітьми. Сьогодні така схема не працює. Жінки живуть довше і працюють нарівні з чоловіками. Буде справедливо, якщо йтимуть на пенсію одночасно. Хоча на економіку підвищення пенсійного віку особливо не вплине", - говорить економіст Олександр Охріменко.

Жінки, які працювали трактористами-машиністами у сільському господарстві, а також машиністи будівельних, дорожніх і вантажно-розвантажувальних машин, можуть вийти на пенсію після 55 років, якщо мають стаж 23 роки і 6 місяців. Це стосується і чоловіків таких професій, але стаж повинні мати 29 років.

Зросте тариф на пологи

1 квітня в Україні збільшиться тариф на пологи. Сума за народження дитина зросте із 8 до 10 тис. грн. Таким чином намагаються боротися із платою лікарям "в кишеню".

"Проте і сьогодні медики в пологових заявляють, що 10 тисяч буде замало. Кажуть, що лікарям зарплатню підвищили тільки на 4 відсотки, і це нібито навряд зможе вплинути на неформальні платежі. Вони лукавлять, коли кажуть, що їм бракує грошей. Тариф прорахований - 8 тисяч гривень є середньою ціною за фізіологічні пологи та за кесарів розтин. Цих грошей достатньо, щоб надати всі послуги матері й дитині, купити медикаменти. Що більше пологів у закладі - то більший прибуток, і це підтверджують звіти за рік реформи", - говорить очільник НСЗУ Андрій Віленський.

Автор: pixabay.com
  Підвищили тариф на пологи
Підвищили тариф на пологи

Також зміниться сума на медичну допомогу новонародженим. Зокрема, на догляд за недоношеними немовлятами вагою до 1,5 кг сума збільшиться до 130 тис. грн. За новонародженим з вагою більше як 1,5 кг - до 25 тис. грн.

Проведуть пробне ЗНО

10 квітня в Україні пройде пробне ЗНО. З огляду на епідеміологічну ситуацію, учасники тестування зможуть скласти лише один предмет на вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пробне ЗНО не потрібне - експерт

"Віднесення певних областей до червоної зони не завадить пробному тестуванню. Ухвалена постанова дозволяє нам проводити пробне ЗНО, основну сесію ЗНО, вступні іспити в магістратуру навіть у червоних карантинних зонах. Загалом для участі в пробному ЗНО зареєструвалися понад 140 тисяч осіб, це суттєво менше, аніж торік", - говорить заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

В аудиторіях під час ЗНО перебуватиме 15 осіб і 2 інструктори. Учасники перебуватимуть на відстані 1,2 м один від одного.

Результати пробного ЗНО оприлюднять на інформаційних сторінках учасників до 16 квітня. Основна сесія ЗНО почнеться 21 травня тестом із хімії.

Квітень 2021 року не передбачає додаткових вихідних. Тож українці матимуть 8 вихідних: 4 суботи та 4 неділі. Працювати ж цього місяця доведеться 22 дні.

Місяць розпочнеться з кумедного свята - Дня сміху. Вже за декілька днів після цього християни східного обряду відзначатимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці. Воно є одним із найважливіших церковних свят.

Зараз ви читаєте новину «Дорожча комуналка та дешевша медицина: чого чекати українцям у квітні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути