четвер, 22 лютого 2018 20:01

"Нова сміттєва ера": українські підлітки пишуть книжку про забрудненість світу

  Київські школярі разом із письменницею пишуть книгу про екологію. Фото: ЛакіБукс
Київські школярі разом із письменницею пишуть книгу про екологію. Фото: ЛакіБукс
Святкова куля з використаних целофанових пакетиків та скульптури з вживаних пластикових речей. Навіть підлітки розуміють, наскільки забруднена Земля і вже намагаються придумати, як зберегти планету. Київські школярі зібрались на місячний воркшоп разом з українською дитячою письменницею, лауреатом премії Дитяча книга BBC-2016 Галиною Ткачук, щоб написати книжку про екологію устами дітей.

"Люди – розумні створіння, які вже давно мали перейти на багаторазове використання речей", - вважає збентежена 12-річна учениця Введенської гімназії Ганна Березевська, що побачила як великий мурашник закидало горою пластикового сміття.


"Нові речі стоять у магазинах по всьому світу і їх купують. Та коли в цих речей закінчується термін придатності, люди їх викидають, навіть не замислюючись, що їх можливо переробити та використовувати за новим призначенням, - вторить дівчині 11-річний Андрій Добровольский. - Та для цього треба включати фантазію".

Ідея написати книжку про екологію очима дітей належить благодійному проекту ЛакіБукс, що з 2017-го року видає та поширює науково-популярну літературу для підлітків українською мовою. Ідея благодійників зацікавила Галину Ткачук і вона долучилась до проекту.

Воркшоп триває вже півмісяця: двічі на тиждень підлітки збираються разом зі своїм ментором у дитячій бібліотеці на Подолі та шукають можливості врятувати світ від екологічної катастрофи.

 
 

"Детальний проект книжки та навіть окремі її розділи стануть результатом нашої роботи протягом місяця. Ми вже почали вигадувати ідею та план книжки. Більше за інші теми дітей хвилює засміченість Землі, - розповідає письменниця. - Поки що маємо три сюжетні лінії – про переробку сміття, про порівняння життєвих циклів листочку, як представника живої природи, та целофанового пакету, як неживої. Третій сюжет взагалі постапокаліптичний – світ завалило сміттям, а невеличка група людей намагається виправити ситуацію".

Галина Ткачук розповідає, що підлітки мислять глобально і навіть придумали метафори для опису сміття. Серед іншого діти порівнюють сміття з медаллю, що завжди має дві сторони та із задачкою, вирішити яку може далеко не кожна людина.

Зараз ви читаєте новину «"Нова сміттєва ера": українські підлітки пишуть книжку про забрудненість світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути