понеділок, 12 вересня 2011 07:00

Зцілюються за допомогою самонавіювання

Останнім часом усе більше до цілителів звертаються важкохворі та люди, яким не можуть поставити діагноз. Головний лікар Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру Віталій Закладний переконує, цілителі можуть більше нашкодити, ніж допомогти.

— Якщо візьмуться за те, у чому не розбираються — людина каліка на все життя. Якось упав мій близький родич. Повезли до цілителя. Він положив колокол і бах-бах по больному. Людина чуть свідомість не втратила. У Полтаві зробили рентген, виявили перелом ключиці. Серед народників є інтуїти, які щось відчувають. Але їх одиниці. Розбираються в людях і травах. Грошей не беруть, лікування для них святе діло. За 30 років роботи, пережив багато всплесків, коли народ розчаровувався у традиційній медицині. Поява Чумаків, Кашпіровських не зцілила все людство.

Чимало людей стверджують, знахарі їх зцілили. Чому одним допомагають, а іншим ні?

— Видужують здорові люди, в яких незначне порушення нервової системи. Воно проявляється через болі в животі або якісь інші неприємні відчуття. Їх цілителі знімають. Звичайно, є випадки, коли справжнім хворим стало краще, розсосались рубці, пройшли хвороби. Але це належить до категорії великих чисел. Коли людина хоче вилікуватися, вже 30 відсотків, що вона виздоровіє. Це самонавіювання. Не важливо — піде до бабки чи прийматиме пігулки. Головне — позитивний настрій.

Часто лікарі самі посилають до цілителів.

— Такі розписуються у своїй недієздатності. Робота більшості цілителів нагадує шокову терапію. Переляк, енурез, рожа, заїкання — це розлади нервової системи. А незвичність ритуалів підштовхує людину до віри в те, що вона видужає. Інколи так і відбувається.

Більше половини наших цілителів мають проблемами зі психікою. Третина думають, що вони щось можуть, ще стільки ж заробляють на цьому.

Зараз ви читаєте новину «Зцілюються за допомогою самонавіювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути