четвер, 02 квітня 2009 17:11

Збільшується кількість людей із депресивними настроями

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Юлія Фалєєва із МНС: ”Перехід на літній час також частково вибиває організм із колії”
Юлія Фалєєва із МНС: ”Перехід на літній час також частково вибиває організм із колії”

За статистикою психологів, навесні збільшується кількість самогубств. Слабка ланка — чоловіки 35–60 років, на яких тисне відповідальність за сім"ю, каже начальник Центру психологічного забезпечення обласного управління МНС Юлія Фалєєва, 33 роки.

Які причини весняних суїцидів?

— Весна — це розквіт природи, тепло, квіти. Вечорами починають гуляти закохані, тримаються за руки. А якщо в людини є внутрішні проблеми, її психічний стан не відповідає настроям оточуючих. Перехід на літній час також частково впливає, вибиває організм із колії. У когось може шлунок заболіти, а хтось впадає в депресію.

Хто найбільш схильний до самогубств?

— Підлітки, молодь — під впливом особистих переживань. Думають, перше кохання — останнє, на все життя. І сприймають як трагедію, якщо воно не складається. Для людей старшого віку — це матеріальні фактори. Через економічну кризу побільшало самогубств. Є ще група важкохворих, які змучилися від страждань і хочуть покінчити з ними.

Як розпізнати потенційного самогубцю?

— Найперша ознака — різка зміна поведінки. Якщо людина була жвава, весела, товариська й різко стала замкненою, не хоче спілкуватися, це має насторожити. Або ж із мовчазної перетворилася на занадто активну й товариську. Це ще не означає, що готується до суїциду. Але щось відбувається. Може, вживання наркотиків чи алкоголю, захоплення гральними автоматами, а може — закоханість. Треба спостерігати: якщо стан триває довго, погіршується, краще звернутися до психологів.

Як допомогти дитині в домашніх умовах?

— Не пускати все на самоплив, а почати спілкуватися. Але не в авторитарному режимі розказувати, як жити, думати. Інакше можна лише підштовхнути до самогубства. Можна спілкуватися півгодини на день, але якісно.

Який порятунок від депресії радите дорослим?

— Якщо нещастя в сім"ї — переключитися на роботу, спілкуватися з колегами, друзями. Поділитися проблемою, не тримати все в собі. Недарма кажуть: біда, розказана комусь, це вже півбіди. Головне — не приймати гарячкових рішень зопалу. Не нехтуйте допомогою психологів, психотерапевтів.

Зараз ви читаєте новину «Збільшується кількість людей із депресивними настроями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути