четвер, 15 січня 2009 15:42

Замість газу в котлах спалюють дрова

Замість газу в котлах спалюють дрова

Російський "Газпром" припинив постачання природного газу в Україну. "Нафтогаз" розпочав подачу газу для внутрішніх потреб держави з підземних газових родовищ. Нині в надрах Полтавщини щонайменше 50 млрд кубометрів запасів газу.

Раніше добова норма споживання газу в області в опалювальний сезон коливалася в межах 12–12,8 млн кубів. Нині майже на 2 млн менше.

— Це через економію енергоресурсів та перехід на альтернативні види опалення, — пояснює голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, 55 років. — Приміром, Кременчуцька теплоелектроцентраль нині на 50 відсотків працює з мазутом. Також в області розробляються програми з переведення котелень на використання електроенергії.

За рік на Полтавщині п"ять компаній видобувають 7,5 млрд кубометрів газу.

— Лише наше підприємство за минулий рік видобуло 5,1 мільярда кубометрів газу. А в нас іще майже 40 відсотків нерозвіданих джерел, — розповідає Анатолій Мороз із "Полтавагазвидобування". — Нам його ще на сотню років стане.

Через брак коштів нафтовики не можуть розробляти свердловини на глибині 5 км.

— Нині бурильники працюють лише на глибині 4 тисячі метрів. А в бюджеті на нинішній рік немає жодного рядка про фінансування нафтовидобувної галузі, — обурюється губернатор.

— Сьогодні ми не маємо проблем із подачею тепла по квартирах через газову кризу. Тиск у трубах теж не зменшився, — каже директор підприємства "Полтаватеплоенерго" Степан Пасічко.

39-річний Микола Копейкін з Полтави два роки тому у своїй майстерні з ремонту автомобілів установив котел, що працює на дровах. Придбав його в полтавській фірмі "НОМ" за 4,1 тис. грн.

— У моїй майстерні 70 квадратів. У місяць на неї трачу до 210 кубів дров. Газу пішло б удвічі більше, — каже чоловік. — А так укинув дрова — і за кілька хвилин у приміщенні вже тепло. Можна й до 30 градусів натопити. Дрова майже всі дармові. Я цієї осені в усіх сусідів у садках похазяйнував. Особливого догляду за котлом теж не треба — лише попіл прибирати.

Котел може працювати на вугіллі, тирсі, дровах, папері, кукурудзяних качанах. Торік у селі Щербанях під Полтавою чоловік купив тонну брикетів із соняшникового лушпиння за 600 грн.

У нас майже 40 відсотків нерозвіданих джерел газу

— Вони швидко перегорають. Усе-таки із дровами легше, — каже Микола. — А хто працює з деревом у столярках, то добре було б тирсою опалювати — вийшло б безвідходне виробництво.

Полтавське підприємство "НОМ" ("Необмежені можливості") 10 років тому випустило котли, які працюють на газу й твердому паливі. На замовлення можуть зробити комбіновані.

— Ми випускаємо теплогенератори. Нині в усьому світі починають відмовлятися від опалення приміщень підігрітою водою. Це великі затрати енергії. Наші котли працюють за рахунок гарячого повітря, яке проходить через розпечені обігрівачі котла. Це дозволяє викликати потужний потік чистого повітря з температурою до 150 градусів, — пояснює винахідник котлів директор підприємства "НОМ" Олександр Олійник. — Візьмемо два будинки на 600 та 100 квадратних метрів. У першому встановлено котел "НОМ", а у другому — західного виробника. І вони обидва за добу споживають майже 34 кубометри природного газу. "НОМ" обігріває лише будинок, а імпортний котел ще й навколишнє середовище. Наш котел за годину спалює 0,32–0,4 кубометра газу, імпортний — 2,5–3,2. Так досягаємо шести-, десятикратної економії газу.

Теплогенератори призначені для швидкого обігріву приміщень.

— Для того щоб нагріти куб води до 100 градусів на газовій конфорці, треба 12 годин, — веде далі Олійник. — А для нагрівання до такої ж температури кубу повітря — 15 хвилин. Тобто за допомогою повітряного опалення прогріти приміщення площею 100 квадратів до 20 градусів можна за 10 хвилин, а для водяного опалення потрібна щонайменше година.

Теплогенератор може працювати як на рідкому, так і на твердому паливі.

— За годину теплогенератор видає від 800 до 2300 кубів чистого гарячого повітря й гарячу воду з допоміжного контура. І для цього треба 2,5–3 кілограми деревини чи торфу, — каже Олійник. — Ним можна обігрівати будь-які приміщення — від невеличких до величезних цехів, ферм, птахофабрик, теплиць. Щоб опалювати житловий будинок, необхідно поставити повітропровідник і розвести труби по усіх кімнатах — по периметру будинку чи під підлогою.

Газові котли потужністю від 20 до 100 кВт у "НОМі" продають за 5–30 тис. грн, теплогенератори на твердому паливі потужністю 400–2 тис. кубів — 4–15 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Замість газу в котлах спалюють дрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути