четвер, 08 липня 2010 18:42

Вода у Ворсклі почала цвісти

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Вікторія Молоток купає у  Ворсклі на пляжі в мікрорайоні Залізничників у Полтаві однорічну доньку Тетяну. Каже, до дощів вода була із зеленими бульбашками. Як знімає вдома купальник, він тхне сечею, проте купатись у такій воді не боїться
Вікторія Молоток купає у Ворсклі на пляжі в мікрорайоні Залізничників у Полтаві однорічну доньку Тетяну. Каже, до дощів вода була із зеленими бульбашками. Як знімає вдома купальник, він тхне сечею, проте купатись у такій воді не боїться

"На вихідних купався з друзями у Ворсклі на Вакуленцях, помітили на воді зелені бульбашки. Мабуть, уже почала цвісти. Запах болота відчувається. А наступного дня, як пірнав, то очі ніби роз"їдало. Винирнув на поверхню, а вони аж червоні", — розказує 24-річний Єгор із Полтави.

У міській санстанції кажуть, що вода цвіте не тільки від великої кількості органіки, а й через спеку.

— Це природний процес. Якщо річка глибока і швидка, вона не цвіте. Коли вода тече повільно, як наша обміліла Ворскла, то вода застоюється й зацвітає, — пояснює 54-річна Світлана Вороніна з відділу комунальної гігієни. — Але цвітіння — це не показник брудної води. Брудна вода смердить і стає синьо-чорною. У Кременчуці в Дніпрі вода зелена, зайти неможливо, бо прийшов час цвітіння. Так там її навіть п"ють із річки, тільки більше у цей час фільтрують. А в нас така трагедія — ряска з"явилася.

Рятувальники й лікарі санстанції наполягають, що купатися все ж потрібно в обладнаних місцях.

— У Вакуленцях, Крутому Березі є природні насипи піску й люди там купаються, — продовжує Світлана Миколаївна. — Але це неорганізовані місця. На пляжі Октябрського району, на Дублянщині, на базі "Плесо" зони підготовлені і дно перевірене водолазами. В інших місцях повинні бути таблички, що купатися заборонено.

Як пірнав, то очі ніби роз"їдало

За мікробіологічними показниками вода у Ворсклі в межах міста поки що задовольняє санстанцію, і купатися на організованих пляжах можна. Брудна вода тільки за готелем "Турист", де в річку виходить зливова каналізація.

— З очисних споруд і в місцях купання, окрім аналізу мікробіологічних показників води, беремо проби на холеру, поліомієліт, патологічну флору, сальмонелу і лактозопозитивну кишкову паличку. Поки що нічого не виявляли, — каже Світлана Вороніна. — Але після сильної зливи, як от була цього тижня, від купання варто утриматися кілька днів. Зливи змивають у річку бруд, пил, стоки. Після них буває погана вода. А очі від пірнання могло щипати від того, що вода скаламучена й пісок подразнює слизову оболонку.

Зараз ви читаєте новину «Вода у Ворсклі почала цвісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути