вівторок, 05 лютого 2008 16:04

Володимир Мороз хотів повернутися в рідне село

— Він усе хотів вернутися у своє село. Часто навіть із дому тікав. Син його ловив на вулиці, — розповідає голова ради ветеранів села Великі Сорочинці Миргородського району 60-річний Анатолій Свірідов про покійного інваліда війни Володимира Мороза. Його поховали 1 лютого на батьківщині, у Берестівці Сумської області. Чоловік помер у 90 років.

Під час війни, 1941 року, під ногами Мороза розірвалася міна. Його тяжко поранило. Сім років ходив на милицях. Після війни працював різноробом у колгоспі в рідному селі. Нагороджений орденами Великої Вітчизняної І ступеня та "За мужність", 12 медалями. Три роки тому його забрав до себе у Великі Сорочинці старший син. Дружина Єфросинія померла шість років тому, хворіла на серце.

— Від контузії батько погано чув. А в останні місяці казав: "У мене вже все відключається", — говорить син Володимира Мороза Іван, 64 роки, пенсіонер.

Молодший, 60-річний син Анатолій — полковник у відставці. Живе в Росії.

— Ми провідували його в грудні на день народження. Так навіть із ліжка піднявся й чарку горілки з нами перехилив, — веде далі Свірідов. — А тоді почав згадувати, як від німців у копиці переховувався та як із маршалом Жуковим знайомився.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Мороз хотів повернутися в рідне село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути