Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2008 15:48

Високосний рік не завада для одруження

  Благочинний Глобинського району Володимир Хохідра: ”Це все людські забобони, що, мовляв, шлюб у високосний рік буде невдалим”
Благочинний Глобинського району Володимир Хохідра: ”Це все людські забобони, що, мовляв, шлюб у високосний рік буде невдалим”

Благочинний Глобинського району, протоієрей, настоятель Архангело-Михайлівської церкви Московського патріархату в Глобиному Володимир Хохідра, 42 роки, радить не звертати уваги на забобони щодо небажаного одруження високосного 2008 року.

— Високосний рік ніяк не впливає на подружнє життя. Це не повинно бути завадою для тих, хто планує одружитися. Люди вірять у забобони, що, мовляв, такий шлюб не триватиме довго. Це такі ж міфи, як невезіння у п"ятницю тринадцятого чи одруження у травні, бо нібито пара буде "маятися". Але травень не винен, що на російській мові він май. Подружжя насамперед повинно долати труднощі разом, а не боятися їх.

Як церква ставиться до вінчання високосного року?

— Церква благословляє такий шлюб. Не можна вінчатися лише під час Різдвяного, Великоднього, Петрівського та Успенського постів. Забороняється вінчання й у суботу, бо християни готуються до недільної служби.

Коли спостерігається весільний "бум"?

— Торік церкви та РАЦСи були заповнені в липневу суботу, коли випала комбінація дати з трьох сімок, що нібито пророкує щастя. Та це не гарантія, що такий шлюб не розпадеться. Схожа ситуація спостерігалася й наприкінці грудня. Варто перш за все бути готовими духовно до шлюбу, а не фізично, як це буває в більшості випадків.

Скільки нині коштує процедура вінчання?

— Ціна залежить від населеного пункту. У селі — до ста гривень, у райцентрі — до 150, у великому місті — до 250.

Такого року менше пар вінчається, ніж звичайного?

— Однозначно менше. Хоча ми намагаємося переконати людей, що церква не вірить забобонам. Немає ніяких установлених канонів. Та в цьому запевнити важко, бо ще здавна існують усталені стереотипи. А ще молодята нині не впевнені, що беруть шлюб на все життя. І переживають за обітницю, що дають перед Богом.

Чого все-таки варто остерігатися цього року?

— Не слід прив"язувати випадкові невезіння до якогось періоду. До чого тут увесь рік, коли високосний лише день — 29 лютого?

Моя родина, наприклад, увійшла жити в новий будинок у високосному році. Хоч як мене не застерігали. Історія не фіксує, що дні великих катаклізмів, повальні смерті чи епідемії сталися у високосному році. Навіть дві світові війни почалися не в такий "доленосний" рік. Ніякі дні й дати цього року не є небезпечними.

Зараз ви читаєте новину «Високосний рік не завада для одруження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути