четвер, 12 серпня 2010 19:22

Відпочивати у лісах не можна до 1 вересня

По області через спеку та підпали сталися 93 лісові пожежі. Вигоріло понад 30 га лісу. В кожному районі Полтавщини створили цілодобові штаби для гасіння пожеж.

У гідрометеоцентрі кажуть, в області рекордна спека. Востаннє таку температуру фіксували влітку 1946 року.

Аби врятувати ліси та торфовища від пожеж, працівники лісової охорони з міліцією цілодобово їх патрулюють. Щодня проводять обліт літаком. Із висоти побачили та загасили дві пожежі. Людям заборонено відпочивати в лісах до осені, палити стерню. За вогнище в лісі можуть оштрафувати від 17 до 51 грн. Якщо через багаття вигоріла ділянка лісу — 51–170 грн.

— Щоб лісовий вогонь не дістався до вашого будинку, найкраще обкопати його ровом, — радять пожежники. — Слідкувати, щоб на території не було сухої трави, ніхто поруч не розводив багаття. Гасити самотужки пожежу не варто. Це не дасть результату.

Якщо побачили низову лісову пожежу, можете узяти кілька гілок та збивати вогонь із трави. Але якщо полум"я піднялося на понад метр по деревах, варто швидко залишити територію.

— Геройство тут недоречне, — говорить Світлана Рибалко з Головного управління МНС у Полтавській області. — Така пожежа швидко поширюється. Людина при її гасінні може вчадіти й загинути. Треба одразу викликати пожежників. Не можна розводити вогнища в торфовищах, соснових молодняках.

Щороку в області горять поклади торфу в Глобинському, Оржицькому, Пирятинському та Семенівському районах. Цьогоріч сталося дві пожежі в Глобинському та одна в Пирятинському районах.

Для швидкого виявлення пожеж в області застосують новинку — 25-метрову телеустановку, яка розташована в селі Яреськи на Шишаччині. Вона дає змогу побачити займання за 30 км. Кут огляду — 360 градусів. Планують такі установки розмістити в кожному пожежонебезпечному районі.

Синоптики обіцяють у другій половині серпня зниження температури до +32°С, але суттєвих опадів не очікують.

Зараз ви читаєте новину «Відпочивати у лісах не можна до 1 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути