четвер, 12 листопада 2009 18:02

Відновили 11 пам"ятників Леніну

— Він із 1950-х стояв біля клубу із піднятою рукою. Мабуть, вона від старості одпала і розбилася, — говорить 60-річний Олександр Масенко, перший секретар Полтавського обкому Компартії. Він контролював у своєму рідному селі Заріг Оржицького району реставрацію скульптури Леніна. Її вже відремонтували. На роботи зібрали 5 тис. грн із членських внесків депутатів і пожертвувань громадян.

Усього на Полтавщині близько 100 пам"ятників Леніну. Деякі самі розвалюються від старості, решту — руйнують вандали. За останні чотири роки за ініціативи комуністів відновили 11 статуй.

Торік Семенівська райдержадміністрація клопоталася про перенесення пам"ятника Леніну від адмінбудівлі в парк. Депутати-комуністи не дозволили.

— Ті пам"ятники вже давно не мають жодної цінності. Більшість у бур"янах, валяться. Біля однієї школи в селі Ленін стоїть зелений. Уже красять тим, що є, — каже голова райдержадміністрації Григорій Пипич.

— У січні 1924-го радянський телеграф сповістив про смерть Леніна. Тоді кременчужани на Дніпрі вирубали й поставили крижаний постамент, пофарбували його буряковим соком і встановили на ньому невеликий бюст вождя. То був найперший пам"ятник Леніну в області. Стояв він, аж доки не розтала крига, — розказує 51-річна Любов Цилюрик із Кременчуцького міського управління культури і туризму.

Зараз ви читаєте новину «Відновили 11 пам"ятників Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути