понеділок, 01 серпня 2011 06:30

"Варто розвивати туризм. Це швидкі гроші до бюджету"

Автор: Фото: Олексій ВИНОГРАДОВ
  Голова Полтавської обласної організації Української народної партії, колишній заступник губернатора Сергій Соловей: ”За рік  господарювання область сповзла на сьоме місце”
Голова Полтавської обласної організації Української народної партії, колишній заступник губернатора Сергій Соловей: ”За рік господарювання область сповзла на сьоме місце”

— Нова команда повторює як заклинання: "Збудована потужна вертикаль влади". Навіщо така потужна, якщо результати все одно не радують? — каже 45-річний Сергій Соловей про ситуацію в області. Нещодавно губернатор Полтавщини Олександр Удовіченко звітував про результати річної діяльності. Сергій Андрійович аналізує роботу влади. Він був заступником губернатора у 2006–2010 роках.

Зустрічаємося в офісі обласної організації Української народної партії, яку очолює Соловей.

— Суттєво знизилися показники виробництва, порівняно з минулим роком, зменшилися інвестиції в область. Олександр Удовіченко говорить, Полтавщина займає перше місце в Україні з виробництва молока. Це правда. Але вперше за п'ять чи шість років його виробили на 2,2 відсотка менше. Знижується виробництво продуктів тваринництва. Значить, по селах вирізають худобу. Зате експортно-імпортна діяльність виросла наполовину. Виникає  запитання: виробництво й інвестиції зменшуються, чим тоді так бурхливо торгують?

Попередню владу критикували за велику інфляцію. Цього року ціни на базарі у два-три рази вищі. За статистикою, на Полтавщині зарплати зросли на 20 відсотків. Але у кого ростуть зарплати? Питаю знайомих — більше ніхто не став заробляти.

Що позитивного зробили за рік?

— Збудували чітку вертикаль влади. Добавити нічого.

Із чого починала попередня влада, яких помилок припускалася?

— Попередній губернатор Валерій Асадчев не поміняв жодного голови райдержадміністрації. Може, декого і варто було звільнити. Асадчева звільнили торік 27 березня. Тоді область зайняла перше місце в країні за соціально-економічним розвитком. Коли наступники дорікають, який "тяжкий" спадок їм дістався, — пусте окозамилювання. За рік їхнього господарювання область сповзла на сьоме місце.

Губернатор Олександр Удовіченко ставку робить на розвиток агропромислового комплексу, переробної галузі, нафтогазового комплексу. Ці галузі можуть підняти регіон?

— Пріоритети вибрали правильно. При нас область давала майже 5 мільйонів тонн зерна. Зараз такого немає. Полтавщину можна перетворити на житницю всієї Європи. Колишній владі вдалося зберегти базу цукровиробництва.

Варто розвивати туризм. Це швидкі гроші до бюджету.

Кажуть, більшість нафтогазових родовищ Полтавщини — у приватних руках.

— Майже всі родовища у приватній власності. Асадчев їздив до Києва, просив, щоб рентні платежі за користування надрами перераховували не на столицю, а в область. То сотні мільйонів гривень. У Києві на таку угоду не пішли.

Ви говорили, робота обласної адміністрації неефективна.

— Вона віджила себе як орган влади. Має кілька важелів впливу: розпоряджається землею, видає дотації для сільського господарства. Засоби є, толку немає. Нам підійшла би французька система. Мають місцеву владу, по типу нашої міської, і префектуру — як прокуратура. Остання стежить, щоб міська не приймала дурнуватих рішень. Чим менше чиновників, тим менший рівень корупції.

Валерій Асадчев цікавиться життям регіону?

— Двічі на місяць приїжджає до Полтави. Тут має квартиру. Як дізнався, хто балотується на мера Полтави, подав свою заяву. Багато хто каже: він би виграв, якби раніше почав передвиборну кампанію.

Колекціонує оскароносні фільми

Сергій Соловей живе у двокімнатці в селі Тахтаулове за 15 км від Полтави. До роботи в обласній адміністрації працював сільським учителем. 2000 року став лауреатом Всеукраїнського конкурсу "Учитель року". Виховує трьох дітей. 23-річний Ярослав закінчив Харківську академію комунального господарства, шукає роботу. Донька Ольга, 16 років, учениця 11 класу. 5-річний Макар ходить до дитячого садка.

— Сам збираю і консервую гриби. Люблю білі, — говорить Сергій Андрійович. — Колекціоную фільми, які отримали "Оскара".

 

Зараз ви читаєте новину «"Варто розвивати туризм. Це швидкі гроші до бюджету"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути