У санітарно-епідеміологічну станцію Комсомольська звернулася місцева жителька Світлана Несторенко. У магазині "АТБ" вона купила оселедця у вакуумній упаковці.
— Риба була не прострочена. Коли я почала її обробляти, на ікрі й на кишках побачила глисти, — розповідає. — У санстанції мені порадили викинути кишки й ікру. Рибу промити — і можна їсти. А якщо й у м"ясі є глисти, то тоді її викинути.
За вказівкою санстанції гроші в магазині жінці повернули. На полицях лежало ще кілька оселедців.
— Риба була незіпсованою. Але вона дійсно уражена гельмінтами анізакід, — пояснює головний лікар Комсомольської СЕС Володимир Волик. — Якщо ви знайшли в рибі два-три глисти, нічого страшного. Вони можуть паразитувати в кишечнику, ікрі, м"язах риби.
Якщо в кишківнику риби знаходять до 10 глистів і до трьох у м"язах, ветеринарна служба направляє її на переробку — на консерви, соління чи корм худобі.
— Зовні ураження глистами не видно — вона не завонялася, не розклалася. Тому ми не маємо права її забракувати, — каже Волик. — У "АТБ" риба якісна. Я особисто ходив до магазину й перевіряв документи.
При купівлі будь-якої риби, її потрібно проварити або прожарити. Усі личинки глистів гинуть при температурі +100°С та при –25°С. Можна засипати рибу сухою сіллю — паразити загинуть протягом доби.
Живі личинки анізакід, потрапляючи до травного тракту людини, можуть викликати тяжкі захворювання.
Коментарі