понеділок, 29 жовтня 2012 06:00

В онкодиспансері великі черги

В області 33 тисячі людей хворіють на рак. Щороку реєструють п'ять тисяч нових пацієнтів. Три тисячі хворих за рік помирають. Смертність від раку на Полтавщині займає друге місці після інфарктів, говорить заступник головного лікаря з медичної роботи Полтавського обласного онкологічного диспансеру 65-річний Володимир Лукашенко.

— Люди обстежуються із пізніми стадіями раку, другою або четвертою. В області так заведено, доки чоловік ходить, доти до лікаря не йде, а як уже ногами ледь соває, не може працювати, тоді обстежується. Часто так роблять селяни, виправдовуються, що далеко добиратися. Хоча ми постійно проводимо онкологічний медогляд по районах. Причини онко можуть бути різні. Одні лікарі говорять, впливає погана екологія, от як у Кременчуцькому районі. Неякісна питна вода, радіоактивна жила під нашою областю, алкоголізм, часте паління. Інші, наголошують, що рак провокують хронічні недуги. Але точно ніхто не скаже, бо дослідження ці причини не довели. Цього року найбільше хворіють у Кременчуці, у наступному — лідируватиме Козельщина. Немає закономірності. Точно можу сказати, чоловіки більше хворіють на рак легенів, жінки — молочних залоз.

Чому в онкодиспансері такі великі черги?

— Бо люди з'їжджаються з кожного району. Найбільший наплив у вівторок і середу вранці. Їдуть сюди, тому що диспансер один на всю область має обладнання, яке обстежує весь організм людини, виявляє рак на початковій стадії. Місяць назад купили мамограф. Аналогів немає в Україні. Виявляє рак молочної залози ще на початку утворення пухлини. Обстеження на ньому безкоштовне.

Пацієнти часто самі змушені купувати ліки.

— Хворі мають вибір — самим купувати дорогі європейські ліки або користуватися безкоштовно препаратами, які пропонує держава. Зараз Україна закуповує ліки в Індії. Вони найдешевші. Ефект дають такий як і європейські, але вони менш очищені, можуть викликати більше побічних ефектів. Це все одно що таблетки цитрамону вітчизняні й американські. В одних дозволяються домішки, в інших — ні. Також державні препарати приходять протягом року. Лікарня ж докуповувати їх не має права.

Зараз ви читаєте новину «В онкодиспансері великі черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути