Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2013 00:45

"В одну минуту згоріли холодильник, телевізор, стіральна машина"

Автор: фото: Сергій Дзех
  Ганна Коломієць показує бар’єр на розподільчому щитку поблизу своєї квартири у селі Щербані під Полтавою. Його поставили після того, як у помешканні згоріла техніка. Пристрій обійшовся у 70 гривень
Ганна Коломієць показує бар’єр на розподільчому щитку поблизу своєї квартири у селі Щербані під Полтавою. Його поставили після того, як у помешканні згоріла техніка. Пристрій обійшовся у 70 гривень

— Тільки на вулиці дощ, сніг, вітер — у квартирі лампочка мигає. А тоді раз — вибиває. Доки не наладиться погода — сидимо в темноті. І в нормальний день свєт бликає. Не жизнь, а свєтомузика, — каже 48-річна Діна Нарва, живе в двоповерхівці на вул. Центральній у селі Щербані під Полтавою. Скаржиться, у будинках постійно вибиває світло, перегорають електроприлади.

Діна Іванівна запрошує до квартири. У коридорі біля вхідних дверей ввімкнена лампа. Освітлення — тьмяно-жовте.

— То "сотка" горить. Як меншої потужності — вообще нічого не видно, — каже господиня. — Недавно дивилися телевізор. Із нього як бахне, аж розетка задимілася. Комп'ютер і електрочайник були включені. Накрилися. Тут сусід Саша виходить, чуть не плаче — в одну минуту згоріли холодильник, телевізор, стіральна машина, ще якісь прибори. Отаке горе почти в кожній квартирі по дому.

Проводить у кухню. Вікно до половини закриває біла гардина. Біля дверей — двокамерний холодильник і пральна машина-автомат.

— Спочатку думала, вся біда через пробки. Щотчикам більш як 20 год. Включу машину — свєт вибиває. Найняла електрика. То він стіральну пустив окремо, — показує розетку. — Думала, нічого вибивати не буде. Коли знову свєтомузика. І отак мучаться по всьому посьолку. На вулиці Совхозній знайомі взяли плазмовий телевізор. Два чи три тижні поробив і згорів.

У будинку майже всі жителі придбали пристрої для захисту техніки. У сусідній квартирі Людмила Колеснікова запобіжник поставила лише на телевізор.

— Син купив телевізор, включили дома — не робить, така напруга слабка. Повіз назад. А продавці підказали взяти стабілізатор, — каже Людмила Колеснікова, 52 роки, витягає невеликий пристрій за телевізором. Стрілка на ньому показує 190 вольт. — Зараз нормально. А вообще стрілка літає — тудух-тудух, прямо як щотчик. Високе напряженіє показує, потім зовсім низьке.

Люди кажуть, тиждень тому в будинку горів розподільчий щит.

— Син глянув — проводка горить. Дзвоню в район, кругом одне мені кажуть: "Ви до нас не відноситеся". Хоч гори, хоч караул кричи. Із города привезла електрика — зремонтірував.

У коридорі лампи горять через одну.

— До щитової поставили бар'єр. Якщо низька напруга — світло тухне, якщо скачок — штучка згорить, а в квартирі ціле буде, — виходить 33-річна Ганна Коломієць. Одягнена в оксамитовий костюм із капюшоном. Від перепаду напруги в Ганни згоріла побутова техніка, у сумі коштувала 20 тис. грн. Показує на плаский пристрій на стіні. Напруга — 228 вольт. Останні дві цифри постійно змінюються.

Виходимо з будинку близько 17.00. У під'їзді темно.

— Район — сплошна катастрофа, — каже продавщиця місцевого магазину, не називається. — Рядом пекарня. Нормально працювати вообще не можуть. Люди хліб замісили і викинули, бо свєт пропадає без предупрєждєнія. Зверталися куда угодно. Крайніх немає. Зато найбільш ходовий товар — свічки і фонарі.

За домашніми електростанціями стоять у чергах

— Повністю відмовитися від централізованого електропостачання — категорично не вигідно. Будь-який генератор, інвекторний, вугільний, використовує палива 0,55 літра на 1 кіловат електроенергії. Так кіловат коштуватиме близько 5 гривень. Тобто, у 20 разів дорожче, ніж звичайне світло, — пояснює 28-річний Денис Рибкін, начальник виробничої бази фірми "Екологія". — Полтавці частіше використовують тимчасові генератори.

Домашні електростанції коштують від 4 тис. грн. Дозволів на встановлення брати не потрібно. Від звичайного генератора працюватиме світло у будинку, побутові пристрої.

— Гарний генератор важко знайти. У чергу стають. Бо тільки завезуть у магазини — розбирають. І не лише багаті люди купують у будинки, — продовжує Рибкін. — У приватних секторах Полтави та по селах часто трапляються обриви ліній. Домашня електростанція працює добу й більше, доки не відновлять живлення.

 

Зараз ви читаєте новину «"В одну минуту згоріли холодильник, телевізор, стіральна машина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути