понеділок, 11 березня 2013 05:00

"У цьому кріслі Богдан Бенюк стригся"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Одінь капюшон, щоб із тебе вся Полтава не сміялася. Причесоном схожа на Раїсу Кириченко, — каже 21-річна Ярослава Дяченко. У суботу, 2 березня, близько опівдні виходимо з найстарішої в місті перукарні колективного агентства "Краса і мода" на вул. Жовтневій, 27. Вона працює понад 60 років. Замовила там помити голову і зробити укладку.

— Счас сдєлаєм, проходь, — запрошує до зали літня майстер із фіолетовим волоссям. У жіночому залі під стіною стоять чотири перукарські крісла, дерматинова обшивка порепалася на поручнях і спинках.

Перукарка заводить до невеликої кімнати.

— Нахиляйся, — повертає спиною до дверей. Однією рукою притримую ззаду сукню. Мочимо голову. Перукарка обливає холодною водою. Скрикую.

— Щас тепленька піде, — заспокоює, втирає  шампунь. За мить садовить у крісло.

— Зробіть, щоб ззаду хвилька була, ніби набік трішки, — прошу. Майстер  висушує феном усі пасма прямо. Сильно начісує волосся, укладає і прискає лаком. За роботу бере 50 грн.

Зачіска тримається два дні. Колеги кажуть, із нею видаюся старшою на 10 років. Такі укладки робили жінки у 1980-х.

Наступного дня, в неділю, о 15.30 полтавець 17-річний Олег Дівдерко заходить до чоловічого залу цієї ж перукарні.

— Хочу спереду обрізать, а ззаду підрівнять, — говорить із порога.

Перукар 60-річний Володимир Герман надіває на плечі клієнтові синю накидку. Бере чорний гребінець, на зубчиках видно білий наліт. Розчісує волосся Олегові. Стриже ножицями, машинкою рівняє скроні.

— На роботу новачків не беремо. Осталися кадри, які пропрацювали мінімум 20 років. За формою голови й типом волосся можемо визначити, яка зачіска найкраще підійде, — Володимир Герман потирає зап'ясток із позолоченим браслетом. — У місті близько 500 перукарень, але таких, як наша, три остались. Одна тут, друга на зупинці "Лялі Убийвовк", ще на зупинці "Зигіна".

У закладі працюють 25 осіб. Приміщення поділене на чоловічий та жіночий зали, у кожному по шість крісел. Стрижка коштує від 30 грн, манікюр 25-35 грн.

— Кожен день обслуговуємо до сотні людей. Раніше більше, а зараз всі йдуть у салони з євроремонтом. Виживаємо на постійних клієнтах, які люблять класику й знають, що ми браку не робимо. Один клієнт ходив із дружиною 43 роки, правда, він помер. Другий минулого разу привів своїх дітей. Двоє чоловіків їздить із Києва і Харкова. Кілька років тому в цьому кріслі Богдан Бенюк стригся, коли в Полтаві на гастролях був, — Володимир Герман погладжує рукою спинку сидіння. — Найбільше ходить молоді, бо поряд університети та школи. Але стрижуться й генерали, колишні начальники прокуратури, міліції, депутати, бо за Радянського Союзу ми були центральною перукарнею в місті.

— Буває, негри заходять. Волосся в них жорстке, коротке, просто так не візьмешся. Найскладніше працювати з азіатами. Волос у них товстий, ножиці тільки так тупляться.

Перукарка 54-річна Наталія Садчикова в поліетиленовому пакеті несе курку-гриль та півбуханки чорного хліба.

— Офіційного обіду немає. Їмо, коли час є, — розводить руками. — Заодно відпочинеш, бо клієнти різні бувають. Он студенти взяли привичку стригтися даром. Приходить один, попросив полубокс, зробила. А він у крик, зачіска не нравиться, платити не буде. Відпустили, бо клієнт всєгда прав.

Кращі перукарі Полтави

Олена Бондаренко, 39 років, і Наталія Орлянська, 40 років, салон краси "Цезар". Представляли Україну на міжнародних конкурсах у Португалії та Франції.

До обох черги розписані за місяць-півтора. Постригтися і зробити укладку на волосся середньої довжини у майстрів коштує близько 150 грн.

— Їздимо на курси підвищення кваліфікації у Київ, Харків, Дніпропетровськ, за кордон. Новинки, що пропонують у Європі, привозимо до України першими, — розповідає Олена.

 

Володимир Швайєцкий, 23 роки, приймає на вул. Шевченка, 52 у приміщенні "Приватбанку".

— Змішую по три-п'ять кольорів, — говорить. — Новинка — фарбування у 3-Д. Пасма покриваю одним кольором, а усю голову іншим.

Володимир має постійних клієнтів із Харкова, Одеси, з міст Полтавщини. За фарбування бере до 300 грн.

 

Марина Яриш, 40 років, салон краси "Марі".

— За формою обличчя, типом волосся бачу, яка зачіска підійде. Клієнтам пропоную до п'яти варіантів стрижки і відтінків.

Більшість клієнтів — постійні. Послуги коштують 350 грн.

Зараз ви читаєте новину «"У цьому кріслі Богдан Бенюк стригся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути