понеділок, 09 липня 2012 06:15

Юним каратистам подарували татамі

Автор: Фото: Інни МОРОЗ
  Вихованці Лохвицької районної організації дитячого клубу кіокушин-карате імені Олександра Криптова разом зі своїми наставниками та гостями під час тренувального збору поблизу села Гаївщина на Лохвиччині
Вихованці Лохвицької районної організації дитячого клубу кіокушин-карате імені Олександра Криптова разом зі своїми наставниками та гостями під час тренувального збору поблизу села Гаївщина на Лохвиччині

У тренувальному таборі Лохвицької районної організації дитячого клубу кіокушин-карате ім. Олександра Криптова на березі водосховища поблизу села Гаївщина панує дисципліна. Протягом п'яти днів юним спортсменам, яких тренує Володимир Прядка, Сенсей-учитель, володар третього дану з кіокушин-карате, вдається опанувати

30-денну програму тренувань. Найменшим каратистам по 6-7 років. Найстарша вихованка, чемпіонка Європи Жанна Бабенко — студентка Полтавського техуніверситету ім. Юрія Кондратюка. Є тут учні з Гадяча, віддалених сіл Лохвицького району. Та всі вони рівні, як один слухаються вчителя і відточують майстерність.

Є й додаткова програма — провели змагання з регбі, сумо, поганяли футбольний м'яч, узяли участь в естафеті із вправами на воді. У перервах між тренуваннями підготували концерт для батьків, родичів.

Деякі матері також приєдналися до спортивної родини з понад 70 учнів Сенсея. Марина Прядка та Любов Науменко готують сніданки, обіди та вечері. У Марини потрійне навантаження. Вона не тільки мати двох вихованців клубу, 12-річного Радміра та 7-річного Тимура, а й дружина Сенсея, штатний медик і психолог. У Любові Науменко в клубі тренуються діти 16-річна Альона і 7-річний Єгор. Альона — призерка чемпіонату Європи, що відбувався у польському місті Вроцлав, володарка кубку Європи, який проходив у Румунії в місті Арад, та багатьох інших турнірів.

В один із днів до табору завітали гості з подарунком. Керуючий директор Міжнародної інвестиційної компанії "Градієнт", голова правління громадської організації "Спілка Спасіння Села" Тарас Кутовий передав для Лохвицького дитячого клубу карате кошти на придбання татамі — спеціального килима, на якому влаштовують тренування та змагання зі східних єдиноборств.

— Нам дуже потрібен сучасний татамі, — говорить Володимир Прядка. — Одна річ — тренуватися на підлозі, інша — на професійному килимі. У всіх, з ким нам доводиться змагатися, такі є. Тепер і наші діти почуватимуться на рівні.

Тарас Кутовий вирішив підтримати цей клуб, адже з Лохвицею його пов'язує родове коріння. Тут часто бував із дитинства. Не приховує гордості за те, що юні лохвицькі каратисти багато років поспіль здобувають перемоги. Серед них є багаторазові чемпіони України, чемпіони Європи, переможці міжнародних турнірів.

Я значну частину свого життя присвятив спорту, — розповідає Тарас Кутовий. — Професійно займався плаванням, вигравав змагання, а під час військової служби був членом збірної з офіцерського багатоборства та брав участь у фінальній частині республіканських змагань. Близько чотирьох років займався боксом, три роки — боротьбою. Спорт формував мене як особистість і досі відіграє суттєву роль у моєму житті. Я хочу, шоб нинішня молодь мала всі можливості для повноцінного заняття спортом. Якшо у нас є такі таланти, то хотів, щоб діти займались у сучасних спортивних центрах.

Сенсей Володимир Прядка із власного досвіду знає, що захоплення карате змінює характер дитини, допомагає їй стати витривалою, соціально адаптованою. У клубі — табу на сигарети й алкоголь. У колективі панують товариський дух, взаємодопомога, підтримка.

На жаль, клуб не має достатньої підтримки влади. Хоч юні лохвичани довели, що вони — одні з кращих серед українських команд карате. На змаганнях навесні в Києві вибороли 11 перших місць, стали першими в командному заліку. Тим часом діти тренуються в невеликому підвальному приміщенні, де немає туалету, душу, нормальної вентиляції. Колеги з інших міст не здогадуються, що клуб існує винятково коштом батьків і спонсорів.

Тим часом Володимир Прядка готує вихованців до відповідальних змагань на новому татамі. Восени відбудеться черговий чемпіонат Європи з бойових мистецтв. Україну представлятимуть семеро спортсменів з Лохвиччини, серед яких двоє дівчат. Усі вони налаштовані на перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Юним каратистам подарували татамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути