четвер, 03 грудня 2009 17:59

"Учителів на уроках прослуховували"

Учительку німецької мови ліцею N1 Полтави 50-річну Ніну Кирпотіну звільнили за те, що на уроці вона зачитала статтю, в якій була критика на мера Полтави Андрія Матковського та закиди, що в місті не шанують пам"ятники національним героям.

— Передував усьому лист колективу ліцею на підтримку нашого директора Наталії Вергал, — розповідає Ніна Кирпотіна. — Мерія задумала зробити, як вони це назвали, ротацію кадрів. Але ж заміну директора серед навчального року не роблять.

Після того, як у мерію надійшов лист на підтримку директорки, у ліцеї відбулися збори батьків і педколективу. Учителям Андрій Матковський увімкнув запис, на якому Ніна Кирпотіна читала учням статтю "Хреста на них нема" з газети "Україна молода".

— Учителів на уроках прослуховували, — розповідає Ніна Миколаївна. — Шукали компромат після того, як директорка відмовилася писати заяву на звільнення. Треба було прибрати неугодних учителів, які її підтримували. Попри всі звинувачення не вважаю себе винною, бо школа — це державний заклад. А державна ідеологія передбачає формування в учнів шанобливого ставлення до національних героїв. Якщо діти запитують про війну з пам"ятниками в нашому місті, я як учитель повинна їм пояснити.

Ніна Кирпотіна говорить, після зборів їй запропонували написати заяву на звільнення за власним бажанням. Вона відмовилася. Потому в трудовій записали, що її звільнено за "аморальний вчинок, несумісний з подальшим продовженням роботи". У директорки ліцею після цих подій стався інсульт, і вона пішла на лікарняний. Обидві освітянки пропрацювали в ліцеї N1 понад 10 років, мають подяки та звання.

Директорка ліцею дістала інсульт

— Тут немає політики. У своїй передвиборній програмі я декларував, що освіта мусить бути поза політикою. Задача вчителів — учити дітей, — коментує ситуацію мер Полтави 45-річний Андрій Матковський. — Перший ліцей — елітний навчальний заклад. Бо там навчаються діти, яких відбирали з усіх шкіл міста, сусідніх районів. Ми зацікавлені у високому рівні викладання та високому рівні результатів учнів. Із депутатами вирішили, що в кожному навчальному закладі потрібно робити ротацію кадрів. Директору запропонували іншу школу, а на його місце планували призначити молодого енергійного керівника.

Матковський говорить, запис на уроці німецької мови зробили учні. Буцімто, батьки поскаржилися, що вчителька закликала до насильства.

— Вона говорила, що треба когось розстріляти, вбити. Чи має право такий учитель викладати, — обурюється мер.

Ніна Кирпотіна все заперечує. Говорить, міському голові не подобався український дух, який пропагувала директорка закладу.

— У нас державний україномовний ліцей, — каже Ніна Кирпотіна. — Дехто з учнів чинив супротив і демонстративно розмовляв на уроках російською. Директорка переконувала розмовляти державною мовою. Також вона запровадила п"ятихвилинки політінформації, аби учні знали, що діється в країні. З її подання в ліцеї по понеділках звучав гімн України.

Аби відстояти свої права, Кирпотіна звернулася до суду.

— Із цим записом у трудовій я не можу влаштуватися на роботу, — обурюється Ніна Миколаївна. — Для педагога це як вовчий білет. Зробили це навмисне, аби залякати інших учителів. Щоб вони мовчали.

Зараз ви читаєте новину «"Учителів на уроках прослуховували"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути