четвер, 04 лютого 2010 18:22

У травматології ліжка з хворими ставлять у коридорі

Автор: фото: Юрій НІКОЛАЄВ
  На прийом до травматолога в першій міській лікарні Полтави в середу в обід стояли у черзі до півтора десятка травмованих
На прийом до травматолога в першій міській лікарні Полтави в середу в обід стояли у черзі до півтора десятка травмованих

За понеділок і вівторок у Полтаві до міського травмпункту при першій лікарні звернулися близько 300 полтавців. У ці дні в обласному центрі йшов сніг і дощ. Вкриті кригою вулиці ледь посипали. Люди ламали руки і ноги.

У вівторок після обіду біля міського травмпункту в черзі близько 15 осіб. Дві літні жінки переказують одна одній, як вони ушкодилися. Неподалік сидить насуплена жінка із загіпсованою рукою. Із травмпункту шкутильгаючи виходить літній чоловік. Рука в гіпсі.

— Дехто не дочікується своєї черги. Ідуть додому та повертаються пізніше, — розповідає лікарка, киваючи на чергу. — Також черга на рентген чимала. Тебе тут біль діймає, а стояти мусиш.

У стаціонарному травматологічному відділенні на третьому поверсі в коридорі виставили ліжка. Палати переповнені. Додаткову — для травмованих — виділило пульмонологічне відділення. Запитую в медсестри на вході до відділення, як можна зустрітися з лікарем.

— Він на обході. Хворих стільки, що не присідає, — хитає жінка головою.

Лише за понеділок до травмпункту звернулися майже 200 полтавців.

Лікарі кажуть, переважно люди ламають руки і ноги. Складні випадки в літніх людей, бо кістки слабкі.

У кювет злетів реанімаційний автомобіль

— Роботи багато. Залучаємо випускників медичних вузів. Відділення переповнене, — говорить завідувач Андрій Баженов. — Розраховане на 50 хворих, а маємо на 16 більше.

Мерія на своєму сайті в дні негоди публікувала інформацію про те, що дороги і вулиці прибирають від снігу та льоду. Мер закликав комунальників працювати в надзвичайному режимі. Скаржаться, що дороги та тротуари посипають піском та сіллю, але дощ їх змиває.

У понеділок уранці на багатьох зупинках кільцевого маршруту чекають понад сотня людей. Таксі на виклик приїжджає через годину. Автобуси до приміських сіл не виїхали, бо не було чим посипати слизькі дороги.

У вівторок на трасі Київ–Харків через ожеледицю в кювет злетів реанімаційний автомобіль. Він їхав із Полтави до Пирятина, щоб забрати звідти тяжкохворого в обласний центр. Під вечір вислали інше авто.

Травмованим через ожеледицю слід подавати до суду якнайшвидше

Якщо людина травмувалася на вулиці через ожеледицю і неприбрану територію, вона має право звертатися до суду з проханням відшкодувати збитки. Також вимагати моральну компенсацію. Це зазначено в ст. 1166, 1167, 1195 Цивільного кодексу України, розповідає адвокат із Полтави Юрій Моторний.

Перш за все необхідно мати докази, що подія сталася з вини жеку, підприємства чи окремої людини, які не розчистили територію. Це можуть бути фото з місця пригоди, складений акт, пояснення свідків.

Обов"язково слід зберегти всі підтвердження витрат про оплату послуг лікарні, ліків і медпрепаратів. Необхідно мати також письмові рекомендації лікарів про придбання конкретних медикаментів чи проведення процедур, які ви використали і за які платили. Витрати без рекомендації лікаря відшкодовані не будуть. Наприклад, внесення коштів на рахунок благодійного фонду чи лікарської каси.

Якщо ж зібралися судитися, не відкладайте збирання доказів і подання позову на майбутнє. Слід подати його якнайшвидше. Докази наступних витрат, включаючи курортне лікування, краще подати до суду під час розгляду позову на попередньому чи наступних засіданнях.

Практика показує, постраждалі через ожеледицю можуть відсудити від 5 до 50 тис. грн. Варто судитися не самотужки, а найняти адвоката.

Зараз ви читаєте новину «У травматології ліжка з хворими ставлять у коридорі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути