Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2012 05:15

"У "Межигір'ї" після виборів треба влаштувати музей корупції"

Автор: Фото: Олексій ВИНОГРАДОВ
  Анатолій Гриценко вважає, ці вибори буде важче фальсифікувати. За порушення можуть засудити на 4-6 років
Анатолій Гриценко вважає, ці вибори буде важче фальсифікувати. За порушення можуть засудити на 4-6 років

— На обслуговування боргів із державного бюджету витрачають 96 мільярдів гривень. Економіка в такому стані, що можна говорити про втрату суверенітету України, — каже народний депутат, лідер "Громадянської позиції" 54-річний Анатолій Гриценко. — Власних запасів упоратися з бюджетом вистачить на півроку. Далі підуть у Кремль із "конструктивними" пропозиціями. Мов, нате газотранспортну трубу, тільки дайте кредит, бо пролітаємо на виборах.

Президент Віктор Янукович вийшов до людей із соціальним пакетом. Звідки братимуть кошти на підвищення пенсій, зарплат?

— Це фальш. Наприкінці минулого року, коли приймали бюджет, запевняли: порахували кожну копійку, підняти соціальні стандарти немає можливості. І раптом новий соціальний пакет. Його вартість понад 2,5 мільярда гривень. Звідки такі гроші? Відповідь одна — вибори. Куплять найбідніші верстви населення, їм дійсно найважче. Паралельно, за оцінками президента, розкрадають до 20 відсотків бюджету. Це близько 64 мільярдів гривень. Янукович констатує факт і нічого не робить.

Чому влада не бореться з корупцією?

— Здолати її легко. Вочевидь Янукович того не хоче. У "Межигір'ї" після виборів треба влаштувати музей корупції. Не може посадова особа мати житло вартістю 500 мільйонів доларів. 11 червня 2009 року мав вступити в силу антикорупційний закон. Але його відтермінували. Тобто дозволили ще рік красти. Потім скасували і запровадили новий закон із суттєвими відмінностями. У ньому декларувати статки повинні чиновники і їхні родичі, які живуть із ними. Має бути жорстка відповідальність за хабар і жодної недоторканної людини в країні.

Бізнесмен і політик Петро Порошенко очолив Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Як цей крок позначиться на українській політиці?

— Він міг посилити опозицію. Має досвід, інтелект, ресурси. Персоналії в міністерствах не мають значення, бо немає мотивації розвивати економіку України. Президентство Януковича почалося в лютому 2010 року і закінчилося в жовтні того ж року. Він сконцентрував владу у своїх руках, повернув стару Конституцію, вніс зміни до 32 законів про владу. Має більше повноважень, ніж Кучма. Зробив так, щоб посилити власну безпеку і збагатитися. Така мета всієї його команди. Якщо дбали б про економіку, уже давно перекрили митний кордон, щоб контрабанда на десятки мільярдів гривень не йшла в країну і не знищувалися робочі місця. Перестали гратися з податками — за рік внесли в податковий кодекс 500 змін. Не віддавали б українські робочі місця комусь. Подивіться, хто будує наші дороги до Євро 2012 — турки, македонці, італійці, хорвати, тільки не українці. Треба скоротити на третину контрольні органи. Знищити новацію влади — систему смотрящіх.

Як це зробити?

— Смотрящі — не публічні люди, можуть відібрати будь-який бізнес. Перед підприємцями набирають номери телефонів прокурора, міліції. Цим дають знак — вони одна банда. Побороти смотрящіх є два способи — незаконний, умовно кажучи — автомат Калашнікова. До нього дійдемо, як зовсім допечуть до живого. Мирний спосіб — вибори.

Рейтинг Партії регіонів падає, опозиції — не зростає. Чому так відбувається?

— Рейтинг провладної партії падає настільки стрімко, як того не було за часів Кучми і Ющенка. Раніше в Донецьку Януковичу давали 96,4 відсотка голосів, сьогодні — максимум 12. Збільшується кількість людей, які не визначилися. Таких майже половина суспільства. Якщо опозиція відрізнятиметься від влади тільки прізвищами, відновити довіру людей неможливо. Нам треба дбати про чистоту рядів, щоб не було тушок і тушканчиків, які перебігають під владу.

Чому об'єднання відбувається повільно?

— Один із ключових бар'єрів — гетьманство — хто буде першим. "Громадянська позиція" одразу зняла цю тему. Вирішили, якщо об'єднуються кілька політичних партій із наступною їх ліквідацією, ми не наполягаємо, щоб об'єднану партію очолив Гриценко і називалася вона "Громадська позиція". Якби таке бачення було в решти політиків, уже давно домовилися б. Список об'єднаної опозиції може очолити громадянський діяч, а не політик.

За яких умов опозиція виграє вибори?

— Треба домовитися, щоб від кожного округу йшов один кандидат від опозиції, не кілька. У мажоритарних округах не повинно бути "парашутистів" із Києва. Треба об'єднати сили опозиції та громадськості, щоб разом контролювати дотримання закону, потім спільно підрахувати голоси. Коли пройдемо в парламент, забезпечити стійкість більшості, відсутність тушок. Зрештою, виконати обіцянки, що давали на виборах. Тоді повернеться довіра людей до влади. У парламенті повинні бути тільки громадяни України. "Громадянська позиція" переконана — до реєстрації кожен кандидат у депутати має оприлюднити декларацію про статки, документи про освіту. В автобіографії вказати: "Громадянин України, іншого громадянства не маю". Створити умови, щоб ні в парламенті, ні в уряді, ні на Банковій не було "бомжів" із кількома закордонними паспортами.

Як уникнути фальсифікації на виборах?

— То міф, ніби вибори вже зроблені. Бюлетені друкуватимуть у Києві під пильним оком парламенту. Уже визначена контрольна комісія, серед її членів — опозиція. Не буде можливості надрукувати кілька мільйонів додаткових бюлетенів. Раніше на них вручну вписували номер виборчої дільниці. За новими правилами, на кожну виборчу дільницю, їх понад 30 тисяч, номер друкуватимуть у типографії. Усі документи зберігатимуться п'ять років. На попередніх виборах можна було взяти скриньку на одній дільниці, по дорозі знищити. Тепер за подібні речі відповідальність — чотири-шість років тюрми. У партії влади вже виникла проблема — хто стане головою комісії чи секретарем на дільниці. Ніхто не хоче.

Чого боїться влада?

— Масових акцій протесту і втратити візи. В Україні всі вони бомжі. Маєтки мають за кордоном. У Тігіпка — у Франції, Азарова і Клюєва — в Австрії, у Черновецького — в Ізраїлі. Підприємства, цінності в банках — за кордоном, їхні діти вчаться там.

"У Януковича за декларацією немає машини"

Анатолій Гриценко пропонує ліквідувати податкову міліцію. Це військове угруповання. У ній працюють понад 10 тисяч людей, більш як 20 генеральських посад. На утримання податкової міліції щороку виділяють близько 1,5 млрд грн.

— Щороку структура порушує до п'яти тисяч кримінальних або оперативно-розшукових справ. Тобто без вашого відома можуть слідкувати, записувати, перевіряти майно, — пояснює Анатолій Степанович. — Із п'яти тисяч справ до суду доходить десяток, в основу судових вироків лягають одна-дві. Решту закривають. Насправді — шантаж, рекет. Така структура мордує бізнес. Натомість БТІ, органи, що фіксують майнові ділянки, варто перевести в комп'ютерну програму, щоб швидко можна було отримати інформацію, хто чим володіє. Але при Януковичі зробити це неможливо. Я вчора передав свою декларацію. Вказав "Шкоду Октавія", купив її 2004-го. За декларацією в президента немає машини. Водночас у гаражі "Межигір'я" близько 70 автівок. Обман і фальш. Якщо перша особа дозволяє такі межигір'я, такі ж маєтки можуть мати інші керівники по всій вертикалі влади.

 

Зараз ви читаєте новину «"У "Межигір'ї" після виборів треба влаштувати музей корупції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути