четвер, 17 червня 2010 18:59

"Тільки для юристів має значення, в якому вузі вони навчалися"

 

На Полтавщині для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні зареєструвалися понад 15 тис. осіб, з яких дві третини — цьогорічні випускники шкіл. Приймальні комісії почнуть свою роботу з 15 липня. Розцінки на контрактні форми навчання ще не складені, проте у всіх вузах відповідають — дешевше, ніж торік, не буде.

Найдорожчими залишаються столичні університети. На периферії вартість навчання нижча, а за якістю освіти вузи не поступаються столичним.

До Полтави за вищою освітою приїздять із Кіровоградщини, Черкащини, Чернігівщини, менше із Західної України. Популярність полтавських вузів залежить від помірної оплати навчання і відносно невеликих витрат на проживання.

— Торік на стоматологію в нас було 20 осіб на місце, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Медичної стоматакадемії Валентин Дворник, 39 років. — Вартість навчання помірна, а кадрова база сильна. За радянських часів було тільки два медичних інститути — Московський і наш. Тепер маємо хорошу репутацію.

Полтавці за дипломами їдуть переважно до Києва, Харкова і Дніпропетровська.

21-річна Євгенія Подобна з Полтави навчається журналістики в столичному університеті ім. Шевченка.

"Корочка" потрібна для порядку

— Спочатку вступила на контракт. Рік тягнули батьки, — розповідає Євгенія. — Після першого курсу пішла на практику в газету. Запропонували роботу. Оплачувала собі навчання і життя в Києві. Не такий страшний контракт, як його малюють. У столиці абсолютно реально знайти роботу, яку можна суміщати з навчанням і гульками. Я на третьому курсі виграла всеукраїнську студентську олімпіаду з журналістики і вже навчаюся безкоштовно. Знаю, у престижні вузи, особливо на природничі факультети, вступити легше, ніж десь на периферії. Бо цінують знання, наукові роботи. А це може продемонструвати і випускник сільської школи.

Для роботодавців головне — досвід і знання, запевняють у полтавському центрі підбору персоналу "Відділ кадрів".

— Тільки для юристів має значення, в якому вузі вони навчалися. Користуються попитом випускники Харківської академії імені Ярослава Мудрого і Київського університету імені Шевченка, — розповідає директорка "Відділу кадрів" Ірина Василівна. — Без досвіду — ніде не потикайся. Фінансистів і економістів якщо й беруть у банки, то спочатку на посади касира, менеджера по роботі з клієнтами. Лише через три-п"ять років вони претендуватимуть на посади за спеціальністю. Без досвіду роботи можуть взяти секретарем випускників педвузів чи перекладачів у шлюбні агентства. Працедавці питають грамотних спеціалістів, а "корочка" про вищу освіту потрібна лише для порядку.

Зараз ви читаєте новину «"Тільки для юристів має значення, в якому вузі вони навчалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути