середа, 07 травня 2008 18:46

Столяр Юрій Дубина заробляє 4 тисячі гривень на місяць

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Юрій Дубина з селища Велика Багачка у майстерні прикручує ніжки до стільця. Чоловік  виготовляє на замовлення меблі з дерева
Юрій Дубина з селища Велика Багачка у майстерні прикручує ніжки до стільця. Чоловік виготовляє на замовлення меблі з дерева

"Люблю робити на себе", — каже 30-річний Юрій Дубина з селища Велика Багачка. Три роки тому у своєму дворі чоловік відкрив столярну майстерню. Виготовляє ліжка, двері, столи, стільці, рами для вікон, карнизи.

За фахом Юрій художник-керамік і гіпсомодельник. Закінчив Миргородський керамічний технікум.

— Дехто там штани протирав, а я навчився і малюнку, і композиції, і художньому дизайну, — згадує чоловік. — Та роботу за спеціальністю з нормальною оплатою було важко знайти.

Юрій Дубина родом із села Петрівці Миргородського району. Там охороняв ставок і гусятник на місцевому сільгосппідприємстві. Два роки працював у столярному цеху на Дібрівському кінному заводі.

— Тоді одружився й переїхав у Багачку, — продовжує. — Спершу нелегально майстрував у літній кухні. А коли замовлень побільшало, оформився підприємцем. Та тільки місця мало. Працюю в кімнатці у 35 "квадратів".

Три деревообробні станки чоловік зробив власноруч. Нині майструє ще два.

— Усі весільні гроші пішли на ті станки, — усміхається 25-річна дружина Тетяна, яка нині доглядає 7-місячного сина Артема. — Він ще до одруження взяв вісімсот гривень кредиту в банку. А віддавав борг подарованими на весілля грошима.

За ці гроші майстер купив рубанок, циркулярку, лобзик. Сам зробив креслення станків, повиточував і позварював ножі, вали, ремені.

— Доки ті станки робив, добряче собі руки позчесував. Двічі неправильно приєднував мотор, — згадує Юрій.

На столі в літній кухні Дубини — виготовлені табуретки й лавки. Біля стіни стоїть дубовий каркас ліжка. Такі вироби найдорожчі, коштують до 3,5 тис. грн.

— Із дубом найважче працювати. Він товстий, тому й ліжка найміцніші, — пояснює чоловік. — Роблю його до трьох днів. На замовлення вставляю й матраци. Дерев"яні рейки обтягую поролоном і шкірою чи дерматином. Багато людей не можуть спати на ліжках із пружинами — спини болять.

— Рік тому ми викинули магазинне ліжко, — додає дружина. — Воно повністю розпалося.

— Їх роблять в основному з відходів деревообробки — тирсоплит, обрізок, кори. Добавляють туди клей, пресують і скручують, — пояснює майстер. — Таке дерево від води набухає і розслоюється.

Найчастіше замовляють столи й стільці. М"який стільчик чоловік виготовляє за 80 грн, журнальний столик — за 200 грн, кухонний стіл із шістьма табуретками — за 600 грн. Ліжка з вільхи й сосни коштують 2 тис. грн. На бильцях Юрій може вирізьбити квіткові орнаменти. Тоді вільхові коштуватимуть до 8 тис. грн, а дубові — до 10 тис. Півтораметровий карниз обійдеться у 60 грн, двері — 700 грн. Виріб можна замовити з власної деревини. Так клієнтові вдвічі економніше.

Деревину майстер купує на місцевих пилорамах. Куб дуба продають за 2 тис. грн, вільхи й сосни — від 400 до 600 грн.

— Відходами опалюю майстерню, виходить безвідходне виробництво, — додає Дубина.

До майстерні він планує прибудувати двоповерхове приміщення й узяти на роботу помічника. На місяць у середньому чоловік заробляє 4 тис. грн.

— У майбутньому хочу розписувати вироби та робити на них мозаїку з дерева. Робота важка, та гарно виходить, — зауважує Юрій.

Зараз ви читаєте новину «Столяр Юрій Дубина заробляє 4 тисячі гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути