Ексклюзиви
понеділок, 28 листопада 2011 00:30

"Роботу не брошу, бо нічим платить за навчання"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

По області побільшало студентів, які навчаються за індивідуальним графіком. Він дозволяє одночасно вчитися і працювати. План затверджують в університеті.

— Індивідуальний графік дозволяє не відвідувати заняття студентам, які знайшли роботу за спеціальністю. Та всі пропущені пари потрібно відпрацьовувати, — говорить Борис Год із Полтавського педагогічного університету. — Графіки беруть люди, які навчаються за гроші. Працюючи, їм легше оплатити своє навчання.

Індивідуальний графік дають студентам на семестр. Після цього вони повинні його поновлювати. Для оформлення індивідуального графіка потрібна заява на ім'я ректора, копія наказу про прийняття на роботу та підписаний викладачами розклад відпрацювання занять.  Роботодавець повинен гарантувати студентам працевлаштування і після закінчення університету не менш як три роки.

— Якщо у студента середній бал навчання буде нижче "4", графік не продовжать, — каже Борис Год.

21-річна Валентина Кітченко перейшла на індивідуальне навчання з четвертого курсу. Працює вчителем географії в селі Ковалівка:

— Знайшла достойне місце роботи, тому і взяла графік. Працюючи, мені легше освоювати знання, які я отримую в університеті.

Зі слів студентки, найбільший недолік графіка — відсутність єдиної системи відпрацювання занять.

— У кожного викладача свої умови відпрацювання. Один говорить здавати заняття письмово, інший — усно. Тому часто і не встигаю все підготувати. У школі мені йдуть на поступки. Складають розклад так, щоб було вільних один-два дні на тиждень. Та і тоді я рідко попадаю на пари, бо працюю над уже заданими завданнями.

26-річному Ярославу індивідуальний графік заборонили. Він навчається на філологічному факультеті.

— Із роботи треба було принести довідку, що тебе гарантовано не звільнять і після закінчення університету. Я все приніс, а мені сказали, що довідка підготовлена неправильно. Доки переробляв, у деканаті сказали, що графік мені не дадуть. Та роботу не брошу, бо нічим платить за навчання. Хай лучше "енки" ставлять.

В університетах кажуть, найчастіше індивідуальні плани навчання оформлюють студенти, які живуть у селах.

— Не треба постійно їздити до Полтави, платити за проживання. Це зручніше і дешевше, — говорить Борис Год. — У містах ажіотажу на індивідуальне навчання немає. Люди не хочуть втрачати студентські роки. До того ж є стипендія. Якщо гарно вчитися, то можна отримувати ту ж зарплату.

У Полтаві індивідуальні графіки видають у всіх вузах, крім стоматологічної академії.

— Медицина не відпрацьовується заднім числом. І не можна, щоб студент пропускав пари, вони всі важливі, — говорить Ольга Шешукова з академії. — Лише студентам із високою успішністю ми можемо перенести графік здачі завдань. Та і то, якщо вони беруть участь у важливих заходах чи олімпіадах.

Зараз ви читаєте новину «"Роботу не брошу, бо нічим платить за навчання"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути