Ексклюзиви
понеділок, 11 липня 2011 06:30

Пшениця осипається на полі через дощі

— Зернових посіяв небагато, аби худобу годувати. Бачу, врожай буде слабий, — каже 40-річний Михайло з Глобинського району. Прізвище просить не називати. Займається фермерською діяльністю. — Ячмінь молодий, може, ще вискочить, а пшениця вже почала осипатися. Як у перший тиждень липня не припиняться дощі, залишимося без хліба.

Цього року на Полтавщині засіяли близько 1 млн га зерновими культурами. Із них — 528 тис. га — ранні зернові. Це на 10 тис. більше, ніж торік.

— Дощі поки що суттєвої шкоди не принесли. Якщо литиме так ще пару днів без перериву, буде гірше. Місцями положило культуру до землі. То при збиранні втрати будуть, — пояснює Семен Москаленко, 59 років, з обласного управління агропромислового розвитку. — Пшениці ще не готові, дозрівають потихеньку. Для кукурудзи, сої, буряків — це хороший дощ. Із багаторічного досвіду знаю, від таких ливнів більше користі, ніж шкоди. Початок жнив не тільки на Полтавщині, а й по всій Україні на тиждень чи більше відстрочили. Це не зовсім погано. Культури краще сформуються. Проблеми можуть виникнути пізніше. Треба буде добре крутитися, щоб зібрати врожай, як тільки дасть погода. Техніки в області достатньо, думаю, справимося. Якщо пшениця дозріла, її можна косити на третій день після дощу по сонячній погоді.

В обласній держадміністрації запевняють: дефіциту хліба чи борошна не буде. На елеваторах тримають у запасі близько 100 тис. тонн продовольчої пшениці. Цього вистачить до нового врожаю і на більший період. Полтавці за рік з'їдають 200 т.

Зараз ви читаєте новину «Пшениця осипається на полі через дощі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути