четвер, 12 лютого 2009 16:38

Пологові відділення не мають обладнання та кадрів

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Головний акушер області Ганна Шкоденко: ”20 відсотків пологів мають ускладнення”
Головний акушер області Ганна Шкоденко: ”20 відсотків пологів мають ускладнення”

У малих райцентрах пологові відділення закриватимуть лише, коли доведуть до вимог регіональні пологові центри. Найвищий показник жіночої та дитячої смертності завжди припадав на невеликі пологові відділення, зауважує головний акушер Полтавської області Ганна Шкоденко.

— В області народжується до чотирьох відсотків недоношених дітей. Це діти від 500 грамів до кілограма. Вони потребують лише реанімаційних заходів з апаратним диханням. Такої апаратури райлікарні не мають. 20 відсотків пологів мають ускладнення. У кожної вагітної, навіть у тієї, що добре носить, під час пологів може розвинутися кровотеча. Допомогти їй зможуть лише у відділенні, де цілодобово працюють акушери-гінекологи, лікарі-реаніматологи, неонатологи. Є відповідне обладнання, медикаментозне забезпечення, компоненти крові. Дрібні відділення до таких складних ситуацій не готові.

У яких райцентрах пологові відділення найпроблемніші?

— У Чутовому, Машівці, Семенівці. У Чорнухах немає анестезіолога, в Шишаках анестезіолог приїжджає з понеділка по п"ятницю. Молодь туди їхати працювати не хоче через низьку зарплатню, відсутність житла. Зразок пологового будинку ми створили в Полтавській обласній лікарні. Рік тому його відкрили. Тут стажуються медпрацівники з інших відділень.

Що буде з вивільненими лікарями?

— Нікого звільняти не будуть. Залишаються гінекологічні ліжка, ліжка для вагітних. Створимо центри матері та дитини. Там потрібні фахівці.

Зараз ви читаєте новину «Пологові відділення не мають обладнання та кадрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути