четвер, 15 січня 2009 15:45

Пенсію у селах затримуватимуть на два дні

Пенсію у селах затримуватимуть на два дні

Із 1 січня 2009-го змінилися графіки виплати пенсій. Так краще контролюватимуть процес надходження коштів до Пенсійного фонду та їх витрати на виплату пенсій, пояснює заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду області Володимир Носенко, 36 років:

— Раніше 45 відсотків пенсіонерів отримували пенсію у першій декаді місяця. Це викликало значне навантаження на бюджет Пенсійного фонду. Кошти до нього надходили з різних джерел упродовж усього місяця. А половину з них потрібно було витрачати вже на початку місяця. Тепер ми можемо контролювати їх щогодинний рух до пенсіонера.

Як тепер виплачуватиметься пенсія?

— Усі виплати здійснюватимуться з 4 до 25 числа щомісяця. Для людей, які отримували пенсії у поштових відділеннях, дати виплат змістили на два дні. Приміром, із 16 перенесли на 18. Для тих, що отримували пенсії через банки, буде зовсім інший механізм виплат. У першій декаді місяця виплачуватимуть пенсії інвалідам війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих військовослужбовців. Далі по черзі — одержувачам пенсії по втраті годувальника, інвалідам незалежно від факту їх роботи, непрацюючим пенсіонерам, працюючим пенсіонерам.

Чи ознайомлені пенсіонери з новим графіком виплат?

— Кожному пенсіонерові від голови правління Пенсійного фонду України має надійти повідомлення із зазначенням індивідуальної дати виплати й переліком прав пенсіонерів. На жаль, поки що розсилку ми не завершили.

Передбачають затримки у виплаті пенсій?

— У Полтаві все виплачуватимуть вчасно, в решті міст — затримуватимуть на день. А в сільській місцевості в середньому на два дні. Це стосуватиметься пенсіонерів, які обслуговуються в поштових відділеннях. А в нас таких четверта частина. З Києва кошти щоденно розподіляються по регіонах. Відповідно треба підвезти готівку в кожне сільське поштове відділення. А це і погодні умови, і вихідні. Тим більше у поштових відділеннях часті скорочення працівників. Деякі відділення працюють по два-три дні на тиждень і тому збиваються графіки.

Із чим пов"язані такі затримки?

— Зміщення графіків виплат тут ні до чого. Бюджет щороку надає дотації Пенсійному фонду на покриття виплат тим категоріям пенсіонерів, з яких ми не отримували страхові внески із зарплат — ветерани війни, військовослужбовці.  Цього року таких коштів ми не отримали. А це мало б бути 5 мільярдів гривень. Тепер розраховуємося лише власними надходженнями. За 15 днів ми зібрали на 10 мільйонів більше коштів, ніж за аналогічний період минулого року. Але якщо не отримаємо державної підтримки, то до кінця року пенсії взагалі нічим буде виплачувати. Ці 5 мільярдів уряд хоче позичити у Нацбанку. Але тоді долар у ціні може піднятися до 20 гривень.

Чи підвищуватимуть пенсії 2009-го?

— Торік уряд вносив законопроект про обмеження розмірів пенсій для всіх категорій населення. Але насамперед це стосувалося великих пенсій. Хотів змінити і порядок нарахування нових пенсій. Але Верховна Рада так і не розглянула цей законопроект. У державному бюджеті на 2009 рік про підвищення пенсій не йдеться. Бюджет Пенсійного фонду ще не затверджено. Але з 1 березня передбачається перерахунок пенсій на 20 відсотків темпів зростання середньої зарплати за минулий рік. Тобто може бути підвищення в середньому на 100 гривень. Але якщо це дозволятимуть фінансові можливості.

Хто на Полтавщині отримує найбільші пенсії?

— Це народні депутати України. В середньому їм платять 16 тисяч гривень. На другій позиції прокурори і судді — 6 тисяч гривень. Науковці отримують 3 тисячі гривень, військові пенсіонери, інваліди війни та інваліди-чорнобильці — по 2 тисячі гривень. Решта категорій пенсіонерів у середньому отримують 855 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Пенсію у селах затримуватимуть на два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути