Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2010 17:18

Помилку в списку виборців можна виправити в день голосування

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

На Полтавщині вже сформували окружні та дільничні виборчі комісії. Вони не можуть розпочати роботу, бо на вибори досі не перерахували грошей. Голови дільничних комісій відмовляються працювати. Більшість не мають досвіду роботи на виборах.

— Якщо партійні структури якогось кандидата давно працюють у районі, то вони мають підготовлених до такої роботи людей, — говорить заступник голови Зіньківської райдержадміністрації Юрій Шнипенко. — Але в таких кандидатів, як Гриценко, Тягнибок, Противсіх, представників достойних немає. Узяли першого-ліпшого.

Свого представника в комісію подавав кожен кандидат. Комп"ютерним жеребкуванням визначали голову та секретаря комісії. Часто ці посади випадали людям малоосвіченим, безробітним. Більшість із них відразу відмовилися від обов"язків. По області замінили голів та секретарів у половині комісій. Так, у Полтаві керувати однією з них доручили 20-річному, який лише раз голосував.

— Більшість членів комісій було призначено вперше, — погоджується заступник голови Полтавського обласного виборчкому Сергій Соловей. — Було багато замін, але остаточний склад дільничних та окружних комісій уже затвердили.

Грошей на вибори Центрвиборчком досі не перерахував. Багато хто не хоче працювати в комісіях через брак фінансування.

— Не мають навіть канцтоварів, — обурюється член окружного виборчкому по 157-му округу міста Карлівка Анатолій Хоменко. — Закон про вибори на дільниці досі не надіслали. Гроші обіцяють, але навіть коли вони прийдуть, будуть кілька днів лежати в казначействі, а це знову затримка.

Посади випадали людям малоосвіченим, безробітним

До 17 грудня органи ведення Держреєстру виборців, які вносили правки до списків виборців, подали їх остаточний варіант окружним виборчим комісіям. ЦВК коштів на друк списків не дала. Близько 200 тис. грн виділило обласне керівництво.


У вересні полтавці отримували листи виборців зі своїми даними у держреєстрі. Більшість були з помилками. Щоб їх виправити, до органів ведення держреєстру звернулося 1,5% виборців.

— Для виборів узяли списки 2006 року. У адміністрації їх тоді складала людина, якій за це не платили. Можете уявити, що це за списки. Зараз уточнення вносять три працівники, — розповідає Юрій Шнипенко. — Щодня приходять дві— три людини.

Органи ведення реєстру виборців працюють при адміністрації чи райраді кожного району. Виборець може звернутися та перевірити свої дані, виправити помилки. Це можна буде робити навіть у день виборів.

Тих, кого не включили до переліку виборців, зможуть вписати за рішенням дільничної чи окружної комісії також у день голосування.

Аби віддати свій голос за місцем фактичного проживання, а не прописки, слід було заздалегідь написати заяву до органу ведення реєстру виборців.

— Але якщо людина дуже прагнутиме проголосувати не за місцем прописки, вона матиме таку змогу, — говорить Сергій Соловей.

В окремих районах виникли проблеми з приміщеннями для голосування. Частину виборчих скриньок зберегли із попередніх виборів. Замість 190, не придатних для голосування, замовили в ЦВК нові. Минулого разу це були прозорі пластикові. Цьогоріч дали картонні.

"Хоч у палатці організовуй виборчу дільницю"


У Великих Сорочинцях на Миргородщині селяни голосуватимуть на трьох дільницях. Залишається проблемною виборча дільниця мікрорайону Полив"янівка.

—  Там є пустуюче приміщення. Посклимо вікна, проведемо освітлення. Опалення споконвіку не було. Раніше вибори проходили в теплу пору року, то проскакувало. Але це, думаю, також вирішимо, —  пояснює сільський голова Юрій Донченко. —  Ще три дні тому боліла голова, що робити з виборчою дільницею, котра була в будинку культури. Там розпочали реконструкцію. Зовні ремонтні роботи закінчили. Але всередині все розвалено. Коштів на закінчення ремонту не виділили. Виходило так, що хоч у палатці організовуй виборчу дільницю. Слава Богу, погодилося виділити своє приміщення Великосорочинське споживче товариство.

Зараз ви читаєте новину «Помилку в списку виборців можна виправити в день голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути