Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 18:38

Нерухомість на вторинному ринку подешевшає вдвічі

Нерухомість на вторинному ринку подешевшає вдвічі

Впродовж останніх двох місяців житло на вторинному ринку Полтавщини подешевшало на 10–30%. До Нового року, за прогнозами рієлторів, його вартість знизиться вдвічі. Ціни на нові квартири не змінилися.

— Ринок нерухомості зараз мертвий. Охочих продати багато, а от купувати люди не спішать. Беруть лише ті, в кого є готівка, — розповідає менеджер-адміністратор агентства нерухомості "Центральне" в Полтаві Юлія Лукашенко, 28 років. — Ще влітку за однокімнатну "хрущовку" хотіли 45 тисяч доларів, тепер віддають за 38.

Нині однокімнатну квартиру в Полтаві можна купити за $35–40 тис., двокімнатну — $55–60 тис., трикімнатну — $70–80 тис.

— На первинному ринку квартири не подешевшали. Бо більшість укладають у них гроші ще при будівництві для подальшого перепродажу. Будівельні матеріали не дешевшають. Знижувати ціну їм невигідно. Дехто навіть піднімає до тисячі гривень на квадраті, — каже Лукашенко. — А на вторинному ринку продають лише ті, кому терміново потрібні гроші. Вони мало не щодня дзвонять, щоб на тисячу-дві спустили ціну. А інші знімають житло з продажу. Чекатимуть, доки піднімуться ціни.

Зараз люди більше цікавляться орендою житла. Тому вона подорожчала в середньому на 500 грн.

Оренда однокімнатної квартири в Полтаві нині коштує 1,5 тис. грн, двокімнатної — 2–2,5 тис. грн, трикімнатної — 2,5–3 тис. грн.

У новобудовах у центрі Полтави кв. м житла коштує 7,8–8 тис. грн, у мікрорайонах Левада, Поділ — 5,5 тис. грн.

У місті Кременчук ціни на квартири в середньому знизилися на $10 тис.

Мало не щодня дзвонять, щоб спустили ціну

— 80 відсотків людей купували квартири в кредит. А банки грошей зараз не позичають, — пояснює експерт з нерухомості агентства "Єдина система нерухомості" в Кременчуці 39-річний Микола Єршов.

У Миргороді квартири подешевшали на 10–15%. А в Лубнах та Пирятині вартість житла не змінилася.

— Лубни і Київ — дві різні планети. До нас усе приходить із запізненням. У Києві ціни падають до 40 відсотків. А в нас лише ті, що хочуть швидко продати, можуть на 5–10 відсотків знизити ціну. Але таких одиниці, — каже директор агентства "Ваш дім" у Лубнах Ігор Касьян.

За свої послуги агентства нерухомості беруть 1–3% від вартості квартири.

Власниця туристичного агентства "Призма-плюс" у Полтаві 35-річна Людмила Регент із чоловіком Ігорем продають за $50 тис. однокімнатну квартиру в щойно збудованій 14-поверхівці в мікрорайоні Левада.

— Ми купили її ще торік під час будівництва за 41 тисячу доларів. Частково для цього брали кредит, його вже виплатили, — розповідає Регент. — Ми хотіли розширити свій офіс, який знаходиться в квартирі житлового будинку в центрі. Хазяйка сусідньої квартири погодилася викупити у нас нову квартиру на Леваді. А ту, що в центрі, — продати нам.

Будинок на Леваді мали здати в експлуатацію ще влітку. Але процес затягнувся на півроку. Тому до початку опалювального сезону Регенти не встигли зробити ремонт у квартирі.

— Жінка відмовилася переїжджати. А більше бажаючих доки немає, — скаржиться Людмила. — Влітку ми спокійно могли б її продати. Квартира ж просто диво — 51 квадрат, із заскленим балконом. Ціну опускати не будемо. Зачекаємо кращих часів.

Кредити на житло банки не видають

Більшість банків кредити на купівлю житлової нерухомості нині не видають. "Райффайзенбанк Аваль" може дати позику не більше, ніж на 50 тис. грн. У "Правекс-банку" можна взяти на 25 років під 22,49% річних.

— Наше керівництво вирішило збільшити процентні ставки. Раніше давали під 18,99 відсотка річних і без першого внеску. А тепер одразу треба виплатити 20 відсотків кредиту і 1,99 відсотка одноразової комісії при оформленні договору, — розповідає провідний економіст "Правекс-банку" в Полтаві Вікторія Куколенко, 29 років. — Даємо тільки для придбання готового житла на вторинному ринку. Під заставу береться інша нерухомість.

— Отримати кредит зараз складно. Бо ми перераховуємо гроші на рахунок "Надра-банку". А він у стадії реформування. Один чоловік уже три тижні чекає позички, — каже консультант Тетяна з товариства "Український прогрес".

У кредитному товаристві "Приват-плюс" членам товариства позичають від 30 тис. грн на 15 років під 1,5–4,2% річних у залежності від суми погашення щомісяця. "Український прогрес" дає від 10 до 200 тис. грн під заставу житла на 20 років під 1,8–3,6% річних.

Зараз ви читаєте новину «Нерухомість на вторинному ринку подешевшає вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути