понеділок, 22 серпня 2011 00:15

Народні артисти отримують 2800 гривень

Автор: фото: Олексій ВИНОГРАДОВ
  Олексій Андрієнко очолює Полтавський обласний музично-драматичний театр імені Гоголя з 2008-го. Перші три роки його роботи прийшлися на ремонт
Олексій Андрієнко очолює Полтавський обласний музично-драматичний театр імені Гоголя з 2008-го. Перші три роки його роботи прийшлися на ремонт

— Три роки ремонту — це час, вирваний із життя, — говорить 53-річний Олексій Андрієнко, директор Полтавського обласного музично-драматичного театру ім. Гоголя. — Добре, що ми вже на фініші. Незабаром знову запрацюємо.

Олексій Миколайович сидить у відремонтованому кабінеті за столом. Перед ним лежить купа листів і наказів. Під стінами — коробки з книжками, канцтоварами, офісною технікою. Каже, не доходять руки все розібрати. Театр готують до відкриття після ремонту.

Коли глядачі зможуть побачити першу виставу?

— 22 серпня о 16.00 відбудеться урочисте відкриття. Наступного дня — перша прем'єра. Це буде вистава за твором Тараса Шевченка "Назар Стодоля". Її ставить режисер Юрій Кочевенко з Києва. Він робить спектаклі для театру імені Франка в столиці. 24 серпня зробимо день відкритих дверей. Потім займемося прогоном і адаптацією до нової сцени вистав, напрацьованих за три роки.

Тобто театр іще не діятиме на повну силу?

— Для постійного відвідування, з усталеним репертуаром, ми відкриємося із середини жовтня. Спочатку плануємо показувати вистави щодня, крім понеділка. Гадаю, полтавська публіка зголодніла за театром, на вистави ходитиме. Надалі повернемося до попереднього графіка, працюватимемо з четверга до неділі. У будні показуватимемо одну виставу, у вихідні — дві. Денна буде для дітей.

Чи подорожчають квитки?

— Ні. Дорослий буде коштувати до 25 гривень, дитячий — 10. Відвідуваність плануємо підняти за допомогою цікавого репертуару. Справжньою сенсацією, на мою думку, стане прем'єра вистави "Соло для годинника з передзвоном" за п'єсою словацького драматурга Освальда Заградника. Готуємо виставу "Фортеця" за твором полтавця Леоніда Бразова, про оборону нашого міста. Для дітей на Новий рік представимо "Мауглі" за Кіплінгом. Над нею працює наш режисер Богдан Чернявський.

Плануєте запрошувати гостей з інших регіонів?

— Є домовленості з Сімферопольським музично-драматичним театром, Кримськотатарським театром. 23–24 листопада у Полтаві гастролюватиме Херсонський театр.

Як трупа пережила ці три роки? Чи не втратили найкращих акторів?

— Сьогодні у штаті 40 акторів. Із корифеїв — народні артисти Жанна Северин, Юрій Попов, Василь Голуб. Цього року прийняли в трупу молодь — Олену Філатову та Тараса Краюху. З'явився перспективний режисер Богдан Чернявський. Важко сказати, хто найкращий. Це люди, які живуть театром. Якщо говорити про фінансовий бік справи, то актори заробляють дуже мало. 1200 гривень зарплати має звичайний артист. Народні артисти отримують 2800 грн.

Які з улюблених вистав полтавці не побачать?

— Поки що не показуватимемо "Наталку Полтавку". Шукаємо молоду солістку з колоратурним сопрано на головну роль. Маргарита Томм, котра багато років грала Наталку, зараз задіяна у виставі "Едіт Піаф".

А скільки загалом людей у театрі?

— У штаті 207 осіб. Це ж не лише трупа. У нас є художники, швачки, інженерно-монтажна служба, симфонічний оркестр, адміністрація, зрештою.

Які ще зміни будуть?

— Зробили пандус і спеціальний прохід для візочників. Усередині театру облаштували вантажний підйомник, щоб людина на візку могла самостійно піднятися. Прибрали ряд сидінь у партері. І ще з нового, мабуть, те, що відтепер не будемо змушувати школярів чи студентів ходити на вистави. Вони повинні самі цього прагнути.

 

47

Стільки мільйонів гривень витратили на ремонт театру. 25 млн виділили із державного бюджету, 22 млн — з обласного. Ремонт тривав три роки. У театрі встановили нову каналізацію і систему вентиляції, акустику, механіку сцени, світло, звук, відеопроектор. 1,5 млн грн витратили на обладнання для сучасних спецефектів. У процесі ремонту замінили 286 км електропроводки. Установили 530 нових крісел. Вони на 8 см ширші за старі. Велику кришталеву люстру реставрували у столиці 14 місяців.

 

Зараз ви читаєте новину «Народні артисти отримують 2800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути