четвер, 13 січня 2011 18:32

На розкопках давнього житла знайшли прикраси

У Полтаві біля пам'ятника коменданту Олексієві Келіну археологи знайшли рештки помешкання ХІ ст. Там виявили пічку з топкою, старовинний посуд і прикраси. Розкопки ведуть там, де "Полтава-банк" зводить будівлю.

— Рештки садибної забудови були простежені за великою кількістю сільськогосподарських ям, у них зберігали зерно, — говорить 26-річний Юрій Пуголовок із Центру охорони та дослідження пам'яток археології, що при управлінні культури Полтавської облдержадміністрації. — Садибну забудову ми знайшли у першому розкопі, а в другому виявили будинок власника цієї забудови й сільськогосподарські ями.

Знайдений будинок — на півтора поверха. Він один із найбільших як для тогочасної Полтави. У помешканні знайшли чимало місцевого ліпного посуду та давньоруського, багато перснів і браслетів.

— Вони в такому стані, що, думаю, готувалися для переплавки, — каже фахівець. — Зі знайдених речей робимо висновок, що це було житло заможної людини. Враховуючи розмір будинку, можна сказати, що в ньому мешкали від чотирьох до шести людей.

Усі знайдені на місці розкопок речі відреставрують та передадуть Полтавському краєзнавчому музеєві. Розкопки продовжать. Їх фінансує "Полтавабанк". Державним коштом пошуки не проводили з 1997 року — лише за гроші забудовника.

Зараз ви читаєте новину «На розкопках давнього житла знайшли прикраси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути