Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2011 06:30

На посаду голів райдержадміністрацій немає претендентів

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

У Полтавській області оголосили конкурс на зарахування до кадрового резерву голів районних державних адміністрацій. Набирають людей для заміни керівників, якщо їх звільнять або призначать на іншу посаду. Досі немає жодної заяви.

— На роботу не йдуть, бо вона не має ні початку, ні закінчення, а вимотує морально й фізично, — говорить голова Полтавської обласної ради Іван Момот. — Треба пожертвувати особистим життям. Та й за таку зарплатню важко підібрати хороших фахівців. Тому більшість вправних керівників працюють у банках і бізнесі.

Зарплатня голови районної державної адміністрації — до 5 тис. грн. Від майбутніх кандидатів вимагають обов'язкову вищу освіту, досвід роботи на державній службі не менш як п'ять років або такий же термін на посаді керівника державного підприємства, організації.

На Полтавщині всі голови райадміністрацій мають вищу освіту. 10 — навчалися на агрономів, четверо — педагоги, серед них учитель географії — голова Семенівської райдержадміністрації Валерій Книш. Четверо — інженери, один товарознавець — голова Диканської райдержадміністрації 34-річний Юрій Оніщенко. Лише два фінансисти та один економіст — голова Пирятинської райдержадміністрації Микола Купріян. Голова Гадяцької райдержадміністрації Володимир Беседа закінчив швейцарську менеджмент-бізнес академію.

— До того як стати головою, тричі був депутатом районної ради, фермером і головою асоціації фермерів району, — розповідає голова Козельщинської райдержадміністрації Сергій Сушко, 50 років. — 1983 року закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут, отримав кваліфікацію "вчений агроном". У роботі ця спеціальність помагає, бо район сільськогосподарський. Знаю, скільки треба озимини, щоб засіяти поле, як її правильно виростити та зберігати. Щоб відповідати посаді, читаю літературу з менеджменту й права. Кожен рік проходжу семінари в Національній академії державного управління при Президентові України.

Голова Диканської райдержадміністрації 34-річний Юрій Оніщенко має дві вищі освіти, він магістр із товарознавства та комерційної діяльності та економіст-фінансист.

— У мене є свій підхід до вирішення проблем. Намагаюся побачити ситуацію загалом. Потім збираю нараду й вирішуємо проблему колективом, — говорить Юрій Оніщенко.

У Полтавській обласній адміністрації кажуть, найкращі голови виходять із колишніх бізнесменів та економістів за фахом.

— Люди, які розбудовували свій бізнес, справлятимуться краще тих, хто сидів за паперами, — пояснює голова облради Іван Момот. — Бажано, аби фах керівника відповідав спеціалізації району.

Колишній заступник голови Полтавської обласної адміністрації 45-річний Сергій Соловей каже, вузівської освіти для голови адміністрації замало.

— Керівник району має працювати над собою в двох напрямках. Перший — це робота з людьми. Бо посадовець може бути прекрасним інженером, але губитися при спілкуванні. Друге — треба бути добре знайомим з юридичними документами. Уже мовчу, що дехто не вміє навіть користуватися комп'ютером. Із часом добре отримати спеціалізовану освіту державного службовця в Національній академії державного управління при президентові України.

Соловей каже, гарні фахівці не йдуть на держслужбу через малу зарплату.

— Премії, відпочинки й позачергові квартири — це міф, — каже Сергій Андрійович.

— 90 відсотків фахівців першої-другої категорії мають оклад 880 гривень. Зі стажем — до тисячі. Напівголодна людина не може бути професійною, мати амбіції, самовдосконалюватися.

Зараз ви читаєте новину «На посаду голів райдержадміністрацій немає претендентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути