Ексклюзиви
понеділок, 25 липня 2011 06:30

"Можна спровокувати зупинку серця"

— Не знаєте, як надати невідкладну допомогу — не робіть нічого. Гукайте на поміч, викличте "швидку". Без практичного досвіду можна наробити біди, — вважає лікар станції швидкої медичної допомоги Полтави Любомир Ткач, 43 роки.

Яких помилок припускаються під час надання невідкладної допомоги?

— Визначають, чи жива людина, за пульсом. Якщо немає практичного досвіду, знайти його складно. Інтенсивно шукати пульс на шиї біля сонної артерії не варто, можна спровокувати зупинку серця. Краще звернутися до потерпілого, потрясти легенько за плече. Спробувати знайти пульс на руці. Якщо на кисті не прощупується, а є трохи вище, артеріальний тиск не вище 80. Ще одна помилка — для перевірки дихання не шукайте пір'їн, ниточок. Доки їх знайдете — згаєте купу часу. Пальцем натисніть на зіницю, відкрийте і закрийте око. Якщо зіниця стає більшою і меншою — усе добре, кровообіг є.

Як зробити штучне дихання?

— У кіно часто показують: лежить непритомна людина, один герой тисне на груди, другий робить вентиляцію легенів. То все мультики. У житті такими діями людину задушать. Треба під плечі покласти валик з одежі, закинути голову, тоді робити вентиляцію легенів. Але техніка складна. Роблять компресію грудної клітки. Схрещені долоні кладуть на грудях по центру. Інакше можна поламати ребра. Силою тіла натискають на грудну клітку.

Як допомогти людині, яка ледь не втопилася?

— Потопельник ніколи не кричить і руками не махає, бо йому треба балансувати на воді. Притих, із води видно волосся — значить тоне. Якщо потопельник синій — вода потрапила в легені. Такому нічим не допоможеш. Другий тип утоплення: краплі води потрапляють на голосові щілини, вони змикаються. Без кисню м'язи розслабляються і людина наковтується води. Таких урятувати більше шансів. Якщо потерпілого можна підняти, кладуть животом на шию рятувальнику, головою вниз. Біжать берегом. Поштовхи витрушують воду, служать штучним масажем серця і компресією грудної клітки.

Що робити, якщо збила машина?

— Якщо з рани кров іде фонтаном яскраво-червоного кольору, накладають джгут вище ушкодження. Якщо чорна і тече помірно — нижче. У п'яного артеріальна й венозна кров одного кольору — чорна. Коли потерпілий не подає ознак життя, негайно викликайте "швидку". Тормосити, переносити на інше місце категорично не можна.

Зараз ви читаєте новину «"Можна спровокувати зупинку серця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути