четвер, 02 квітня 2009 17:10

Мобільні телефони негативно впливають на мозок, зір і слух

За останні 14 років кількість базових станцій мобільного зв'язку на Полтавщині зросла в 100 разів. 1995-го їх було дев'ять, 2009-го стало 906. Збільшилася й кількість скарг від людей, що електромагнітне випромінювання антен зв'язку шкодить їхньому здоров'ю. Здебільшого нарікають селяни.

У середині березня жителі Гадяча не дозволили мобільному оператору встановити базову станцію на подвір'ї кафе "Едем". Поруч — п'ятиповерхівки, ліцей, дитсадок, школа і приватні будинки. Представники генпідрядника оператора зібрали людей, пояснили умови встановлення і хотіли дізнатися громадську думку.

— У школі навчається близько 500 учнів. Нам вишка ні до чого, — стверджує учителька Катерина Кулик, 45 років.

Мер міста 56-річна Тетяна Савченко каже: ставити вишку чи ні, вирішуватимуть громадяни. Але вона першою проголосувала проти. Жителі вулиці її підтримали.

— Установлені на законних підставах і збудовані за проектом станції мобільного зв'язку не завдають шкоди здоров'ю, — запевняє заступник головного санітарного лікаря області Микола Асаул. — Часто, коли збираються встановлювати мобільну антену, люди просять винести її подалі на околицю. Не розуміють того, що чим далі стоїть базова станція, тим потужніший сигнал випромінюватимуть їхні мобільні телефони, аби з'єднатися з нею. Тим більший буде вплив на головний мозок, тим більше шкоди. Від самої базової станції випромінювання немає. Під нею — мертва зона. Там і поруч зі станцією благополучніше, ніж за 3 кілометри. Сигнал іде не по кривій, а рівно горизонтально, паралельно до землі, й поширюється на рівні висоти антени.

Скарг на станції мобільного зв'язку 2006 року по області було три, 2008 — 24. В обласній санстанції запевняють: ці нарікання переважно безпідставні.

Радіочастотні передавачі не заважають і не впливають на роботу медобладнання, побутових приладів — телевізорів, мікрохвильових печей.

— У мене зараз на столі лежать три скарги на те, що телевізор "сніжить", став погано показувати, — говорить Микола Асаул. — Але для операторів стільникового зв'язку виділяються діапазони частот, які не перетинаються з частотним спектром телебачення. Якщо з телевізором неполадки, слід звертатися до Укрчастотнагляду, аби вони з'ясували, хто робить перешкоди.

Співробітники Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва довели: базові станції мобільного зв'язку не впливають на самопочуття мешканців будинків, на яких вони установлені.

Нині здорових дітей лише 30 відсотків

— Всесвітня організація охорони здоров'я провела програму з вивчення електромагнітного поля, узагальнивши результати роботи учених із різних країн за 15 років, — каже завідувач лабораторії електромагнітних випромінювань Центральної санепідемстанції України Олександр Штиль. — На сьогодні немає науково підтверджених даних, що випромінювання від базових станцій може негативно позначитися на здоров'ї населення. У Києві бачив, як на верхівці станції біля антен пташка звила гніздо.

На думку лікарів, більшу шкоду здоров'ю завдають не станції зв'язку, а самі мобільні телефони.

Усі апарати дають електромагнітне випромінювання 20–159 мікроватт на квадратний сантиметр. Тоді як до базових станцій зв'язку висуваються вимоги насиченості потоку не більше 2,5 мікроватта.

Найпотужніше електромагнітне випромінювання мобілка дає в момент з'єднання з абонентом. Проводимо експеримент. Олександр Штиль бере вимірювач рівнів електромагнітних випромінювань. Підносить до антени телефону "Самсунг Е570". Прилад показує 14 мкВт/кв. см. Набираю номер.

— Коли мобільний з'єднується з базовою станцією, він дає 37 мкВт. Мозок зазнає потужного удару, — пояснює Штиль. — Тому в момент з'єднання телефон біля вуха краще не тримати. Після встановлення зв'язку показники падають до 0,3 мікроватта. У мене колись був телефон, який давав 400 мікроватт.

Лікарі радять говорити по мобільному не більше години на день. Максимум — три хвилини за одну розмову.

— Особливо це стосується дітей, — додає Микола Асаул. — Чекав із півгодини тролейбуса. На зупинці дівчина весь цей час розмовляла по мобільному. Спробував зробити зауваження, але почув, м'яко кажучи, щось типу: не твоє діло. А тоді питаємо: звідки неврастенія та інші розлади нервової системи? Нині здорових дітей лише 30 відсотків, решта — на диспансерній групі. Всі наслідки буде видно через кілька років.


Електромагнітну енергію випромінюють лише антени

Базова станція стільникового зв'язку складається з технологічного контейнера, антен і металоконструкції для їх кріплення.

— Люди часто бояться того, що в тому контейнері, — розповідає інженер технічного відділу компанії "Київстар" у Полтаві Віктор Вахрамєєв. — Ходять легенди, буцімто там реактори і від них іде жахливе радіоактивне випромінювання. Насправді нічого страшного там немає. Є станційне обладнання, кондиціонер, стійки гарантованого електроживлення, протипожежна та охоронна сигналізації, система пожежогасіння. Грубо кажучи, це як системний блок комп'ютера, що обробляє інформацію і передає на антену.

Електромагнітну енергію випромінюють лише антени. Для збільшення зони покриття їх ставлять на значній висоті так, щоб основна енергія зосереджена у вузькому промені, наче світло від ліхтарика. Під самою антеною мертва зона — випромінювання немає. На навколишні будинки випромінювання базової станції не впливає, бо промінь спрямовують над спорудами або між ними для забезпечення якісного зв'язку.

Зараз ви читаєте новину «Мобільні телефони негативно впливають на мозок, зір і слух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути