понеділок, 11 липня 2011 06:45

"Міліція лякає позабирати велосипеди"

Автор: фото: Катерина Захарченко
  15-річний Влад Литвиненко стрибає зі східців магазину ”Промелектроніка” поблизу обласного управління міліції у Полтаві
15-річний Влад Литвиненко стрибає зі східців магазину ”Промелектроніка” поблизу обласного управління міліції у Полтаві

У Полтаві в мікрорайоні Левада біля річки велосипедисти побудували майданчик для екстремального катання. Викопали трампліни для стрибків. Гірки зробили з дерев'яних колод, засипали їх землею та глиною для рівності поверхні. Такі трампліни велосипедисти називають "верблюдами".

— Така гірка проста, — каже 22-річний Максим Либа, велосипедист із Полтави. — Будував її два дні. Стрибав на ній, а вона ламалася. Перероблював, доки не довів до ідеалу. Складніші трампліни робляться до місяця. Були гарні на Розсошенцях, та зараз зруйнувалися, треба перебудовувати. Я зараз у Горбанівку їжджу стрибати, там гарні місця.

Велосипедисти-екстремали з'їжджаються в село на вихідних з усієї Полтави. Розганяються та стрибають через гірки, виконують трюки. За їх виступами зазвичай спостерігають чимало глядачів.

— Місцеві сходяться, аплодують, — продовжує Максим Либа. — Видно, людям подобається, що ми робимо. Шкода, що доводиться по околицях тинятися, аби покататися. Ніде в місті спеціального майданчика немає.

У Полтаві прихильники екстремальних видів спорту катаються біля обласної бібліотеки, театру Гоголя, стадіону "Ворскла". Скейтбордисти та велосипедисти жаліються, що їх постійно ганяє міліція. Альтернативи, де можна кататися, не пропонують.

— Я взагалі їжджу пострибати до Росії, — каже полтавець 19-річний Андрій Рожков, скейтбордист. — Там є спеціальні місця європейського рівня для катання, вони називаються скейт-парки.

Декілька земляних трамплінів екстремали власними силами будують у мікрорайоні Дублянщина біля річки. Спортсмени кажуть, змушені стрибати по саморобних трамплінах, а це небезпечно. Можна впасти, поранитися.

— Міліція одно що лякає позабирати в нас велосипеди, коли бачать у місті, — додає Максим Либа. — Уже сили немає з ними сперечатися, щось доводити.

Юрій Сулаєв із Полтавської обласної міліції запевняє, екстремалам кататися ніхто не забороняє.

— Інша справа, коли через їхні стрибки пошкоджується майно бібліотеки, театру, — говорить Юрій Васильович. — Тоді порушники заплатять за це штраф. Ще підлітки можуть порушувати порядок, і тоді люди викликають міліцію. Та якщо вони тихо-мирно собі їздять, ніхто їх не ганятиме.

2007 року в парку Перемога міська влада на чолі з мером Андрієм Матковським збудувала майданчик для екстремальних видів спорту. За три місяці він розламався. Спортсмени кажуть, майданчик будували з неякісних матеріалів. Покриття трамплінів зробили з фанери, поклали нерівний асфальт. Коли пішли дощі, фанера розбухла та зламалася.

— Так раділи, коли майданчик був, — розказує скейтбордист Олександр Бойко, 23 роки. — Уже чотири роки чекаємо, коли його відновлять. Досі нічого не відбудовують.

Полтавські екстремали почали збирати підписи за відновлення майданчика для екстремальної їзди. Лист хочуть віднести меру Полтави Олександрові Мамаю. Кажуть, заміна покриття одного трампліна коштує близько 1,5 тис. грн.

— Хочеться, щоб і територія майданчика розширилася, — говорить Максим Либа. — Там десь 50 квадратних метрів. У тій же Росії скейт-парки роблять удесятеро більші.

У міській раді говорять, реконструкцію майданчика для екстремалів не планують.

— Звісно гарно, що молодь підписи збирає, але на відновлення майданчика для екстремалів немає грошей, — каже Олена Ромас, заступник начальника управління сім'ї, молоді та спорту. — Коли майданчик побудували, то віддали спортсменам. Молодь сама повинна була ним опікуватися.

Зараз ви читаєте новину «"Міліція лякає позабирати велосипеди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути