понеділок, 25 липня 2011 00:30

Меду вкачали наполовину менше

На Центральному ринку Полтави торгують медом по 70 грн/л. Деякі продавці просять за літр 120 грн. Запитую, чого так дорого.

— Учора викачаний мед, гречка з коріандром. Яку ціну вважаю потрібною, таку й поставив, — каже продавець.

У Миргороді біля яток кілька покупців.

— А чо мед такий рідкий? Він шо, не справжній? — запитує продавщицю літня жінка.

— Щоб ви знали, кристалізуються меди протягом трьох місяців, — відказує Вікторія Щербина, 36 років. — Та й різні бувають. На цукрові ніколи не кристалізується, а твердне, щось типу карамельки. Якщо скристалізований мед у теплі зверху береться рідиною, значить, він крупнозернистий. Такий буває лише із соняшника. Коли мед став пастообразний, він дрібнозернистий. Це різнотрав'я, липа, гречка.

Пасічники кажуть, мед сильно подорожчав через холодну весну, дощове літо.

— Весна хоч і рання, але на період цвітіння більшості дерев і культур було дуже холодно, — пояснює Павло Марчук, 49 років, пасічник із Полтави. — Бджоли мало літали. А коли стало тепло, пішли дощі. Потім ударила спека. Тож травневого меду зібрали мало.

— У порівнянні з минулим роком ми, хорольські пасічники, вкачали наполовину менше, — додає 37-річний Вадим Петриченко із села Хільківка Хорольського району. У нього мед по 60 грн/л. — Акація он згоріла за три дні, липу дощем вимило.

На великих ринках мед коштує на кілька десятків гривень дорожче, ніж із пасіки.

— Там за містове платить треба. Того і ставлять націнку, — говорить Павло Марчук. — А взагалі ціна — ще не показник якості. Акацієвий мед — найдорожчий. Всі люблять, що він рідкий і не міняє консистенцію. А соняшниковий продають дешевше, бо швидко кристалізується. Але за своїми лікувальними властивостями він дасть фору всім елітним медам.

Досвідчені бджолярі пояснюють: що менше людина втручається у процес виробництва меду, то він кращий. Бджола приносить з рослин нектар — це солодкий сироп високої вологості. Потім фільтрує його, пропускаючи через себе. Так утворюється мед. Бджоли вентилюють його, розвішують по стільниках. Сушать, доводять до потрібної вологи. Коли мед дозрів, бджоли закривають його у стільниках кришечками. Тільки тоді його можна відкачувати. Часто пасічники поспішають більше накачати, тож забирають незакритий мед. Якщо його вологість понад 21 відсоток, може забродити. Його треба відразу споживати, для тривалого зберігання він не годиться. Якісний мед стоїть до трьох років.

Попитом користується рідкий мед. Багато продавців на цьому зловживають.

— Не допустили до свята меду кількох пасічників за те, що вони продають грітий мед, — говорить Наталія Сенчук, 52 роки, голова спілки пасічників області. — Щоб більше заробити, розігрівають закристалізований. Такий краще купують. Люди не розуміють чи й не знають, що з вересня по травень рідкий мед — це грітий, бо всі природні, крім акацієвого, кристалізуються. Перегрітий мед не має цілющих властивостей. Відрізнити від природного свіжого досить легко. Якщо наливати справжній мед у посудину з висоти 10–15 сантиметрів, він лягатиме книжечкою, а грітий — провалюватиметься всередину. На смак грітий нагадує карамель чи перепалений цукор. За кольором прозоріший за свіжий і має пінку, як на варенні.

Пасічники кажуть, у Росії з'явилися ароматизатори меду. У нас їх поки що не застосовують.

Зараз ви читаєте новину «Меду вкачали наполовину менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути