вівторок, 30 квітня 2013 06:45

"Квартири получали разом із сараями"

Автор: Фото: Сергій Рибалко
  Жителі будинку по вулиці Гоголя, 20 у Полтаві не дають товариству ”Кіно-Спейс” пробити фундамент та прокласти каналізаційну трубу для магазину. Міліціонери у сварку не втручались
Жителі будинку по вулиці Гоголя, 20 у Полтаві не дають товариству ”Кіно-Спейс” пробити фундамент та прокласти каналізаційну трубу для магазину. Міліціонери у сварку не втручались

— Тротуар два метри завширшечки — ото і все, що останеться нам від двору. Прямісінько на цьому місці хочуть построїти готель чи розвлікатєльний комплекс у 12 етажів. Буде впритул до наших квартир, — каже 79-річна Марія Шведун. Одягнена у широку червону куртку, на голові білий картуз із великим козирком. Сидить на осонні на розкладному стільчику між сараями і двоповерховим будинком на вул. Жовтневій, 46а.

Тиждень тому вночі невідомі розклеїли оголошення, що територію двору міська влада віддала в оренду. Хто має сараї та гаражі, просять зателефонувати, повідомити. Люди говорять, їхні прибудови планують знести.

— Наш дім старий — строївся ще до війни, фундаменту під ним немає, — долучається до розмови огрядна сусідка 81-річна Ганна Іванченко, у блакитному квітчастому халаті. — Квартири получали разом із сараями. А тепер, виходить, вони не наші, можна забирати, кому хочеться. Як почнуть строїти новий дом — нас у квартирах позакопують живцем. Тут достаточно сваї забити, і двохетажка рухне.

Будинки по Жовтневій, 46 і 46а у центрі Полтави. Навпроти — приміщення обласної держадміністрації, міський будинок культури і стадіон "Ворскла". За 500 м — Корпусний парк. Орендувати помешкання у цьому районі найдорожче у Полтаві. За однокімнатку просять від 2-2,5 тис. грн.

За сараями у три ряди стоять гаражі. В одному відчинені двері, худорлявий пенсіонер справляє бірюзовий "сітроен".

— Гаражи завод строил — "Турбомех", там большинство людей работало, — заїкаючись каже Валентин Соборєв, 73 роки. —  Пользуемся с 1954-го года, — сльози котяться по щоках, він утирає їх рукавом. — Так мучают уже пятый год. Раньше только разговоры ходили, а теперь впрямь строить собрались. Сосед перенервничал — и умер в прошлом году. Тоже был инвалидом, участником войны. У супруги нервы не выдержали, оставила меня вдовцом. Застройщики мучают, звонят, когда придумается, и уговаривают: может, вам в другом месте, где подальше, гараж подойдет. А я ходить вообще не могу.

Будувати у дворі багатоповерхівки планує київська фірма "Форма груп". Землю орендує другий рік.

— Міська рада передала територію незаконно, бо на ній розташовані три приватизовані ділянки під гаражами, — розказує місцева Тетяна Єгорова. — "Форма груп" спочатку мала показати проект будівництва, що планують звести, тільки після цього їм можна виділяти землю. Але ніхто досі не знає, що буде в нашому дворі. Звернулася до суду, виграла апеляційний у Харкові. Прокуратура винесла протест, що виділення території незаконне. Та міська влада все ігнорує. Дитячий майданчик, місце для сушки білизни, гаражі й сараї — все хочуть знести. Двору в нас не лишиться.

У міській раді говорять, усі рішення законні. Що будуватимуть, не знають, бо проект допрацьовують.

— Гаражі зведені самовільно, з їхніми власниками ведемо переговори. Деякі не проти мати в іншому місці, а дехто просто палиці в колеса ставить і нам перечить, — пояснює російською Микола Бєлий, представник компанії у Полтаві. — З'ясовуємо, кому потрібні сараї. Занесемо їх до генерального плану. Старі зруйнуємо, побудуємо нові, але менше. Бо дехто замість сараю захотів узяти гроші.

3 квартири арештували по вул. Ляхова, 12а. Їх власники найактивніше протестували щодо спорудження по сусідству багатоповерхівки. Пригнали вантажівку з піском і перегородили дорогу до будівельного майданчика. Активісти розповідають, висотку зводять на місці дитячого майданчика і прибудинкової території. Стоятиме майже впритул до їхнього дому. Забудовник, товариство "Архімета", звернувся до суду. За перешкоджання роботам із людей хочуть стягнути 1 млн 187 тис. грн. У прокуратурі кажуть, забудовник має всі документи. Перевіряють, чи законні вони.

Зараз ви читаєте новину «"Квартири получали разом із сараями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути