понеділок, 19 вересня 2011 07:45

Крадіжки городини та фруктів у серпні–вересні почастішали

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Миргородець Сергій Маляр рве траву на власному городі під Миргородом неподалік нафтомістечка. Приїхав туди мопедом. Каже, кожен дачник знає інших власників городів у лице. Тому чужий на грядку не зайде
Миргородець Сергій Маляр рве траву на власному городі під Миргородом неподалік нафтомістечка. Приїхав туди мопедом. Каже, кожен дачник знає інших власників городів у лице. Тому чужий на грядку не зайде

У Полтаві 10 вересня п'ятеро чоловіків обікрали два городи в Октябрському районі міста. Винесли гарбузи й моркву. Міліціонери кажуть, цього року городні злодії діють нахабніше. Машинами обчищають кілька городів за раз.

По вул. Петровського три десятки ділянок. Навпроти приватний сектор, з іншого боку траса. За 300 м чотири багатоповерхівки. Біля одного з городів  стоїть 54-річна Людмила Бартак. На її землі теж побували крадії.

— Чого я тільки не робила, щоб відвадити цих ворюг, — говорить. — І бур'янами все запускала, і в міжряддя колючу проволку втикала. А щоб не їздили на машинах, на землю бите скло сипала. Усе без толку. Як ворували, так і ворують. Сначала рядом стройка була, так строїтєлі тягали, потом наркомани повадились, а тепер узагалі на машинах заїжджають. Серед білого дня увезли всю моркву й гарбузи. Міліцію звати безполєзно, не поможе.

Люди говорять, крадіжки городини та фруктів частішають у серпні–вересні. На околиці міста Миргород біля арматурного заводу за ці місяці пограбували два десятки дачних ділянок.

Неподалік цього місця чоловік на городі складає гарбузи. Прямую до нього, щоби поспілкуватися. Він хапає заповнений наполовину мішок, виважує  його на багажник велосипеда і швидко біжить до дороги.

Поряд жінка збирає помідори.

— Кілька років тому городи були аж до дороги на бомбосховище. Та більшість від них повідмовлялася. Який інтерес? Ореш, садиш, полеш, доглядаєш. Вкладаєшся у насіння, розсаду. А потім приходиш, а городини немає, — хитає головою Валентина Ткаченко, 50 років. — Або п'яниці вибрали цибулю чи капусту, або хтось постарався на базар. Залишилися ті, що ближче до арматурного. Злодії там бояться, що охорона із заводу побачить чи хтось із робочих. Я на грядці саджаю і картоплю, і помідори, і огірки, капусту та цибульку. Стараюся цибулю взяти ще зеленою, краще потім досушу, ніж хтось похазяйнує. Картоплю прополюю лише двічі. Як достигне, у бур'яні брати її злодії поліняться, будуть шукати ділянки чистіші. Коли йдуть помідори, то навідуюся постійно, щоб хтось не постарався поперед мене.

Городники кажуть, найчастіше крадуть із дач, які в сільській місцевості. Переважно там, де поряд немає житлових будинків. Увечері  27 серпня в Карлівському районі з дачі 23-річної Ірини винесли картоплю та баштанні культури. А з дачного вагончика зірвали весь метал.

— Дача у нас стоїть серед поля біля Карлівки, — розказує Ірина. — Вори все витягнули з огорода, а з доміка даже аптєчку зрізали й петлі з дверей зняли. Міліцію ми не визивали. Поставили нові дорогі замки, і все. Після нас двох сусідів ограбили. А у них шиферний паркан і собака.

У Полтавській обласній міліції говорять, зі скаргами на городні крадіжки до них не зверталися.

— Хоча ці злочини важко розкрити, спіймати крадія можливо, особливо по гарячих слідах, — каже Поліна Ларіна з обласної міліції. — Щоби швидше розкрити справу, треба знати очевидців події. Згадати, чи був хтось, хто міг украсти.

Дачникам можна самим зібратися в групи й охороняти свої ділянки. Для цього слід попередити свого дільничного. Але їм можна застосовувати силу тільки для самооборони. Через це багато дачних кооперативів звертаються до охоронних агентств, наймають професійних охоронців.

Міліціонери радять вчасно збирати городину. Звертати увагу на чужі сліди на ділянках. Повідомляти, щойно сталася крадіжка. Дуже добре усім власникам землі знати одне одного в обличчя. При появі сторонньої людини біля дач — цікавитися, хто такий і що тут робить. Домовитися між собою та об'їжджати по черзі ділянки у вихідні та пізньої пори.

Спійманого злодія можуть оштрафувати на суму від 750 до 1,7 тис. грн, засудити до громадських робіт або ув'язнити до трьох років. Якщо це група  злочинців, передбачене обмеження волі від трьох до шести місяців або до п'яти років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Крадіжки городини та фруктів у серпні–вересні почастішали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути