понеділок, 11 липня 2011 06:00

Костівку газифікують за обіцянкою Януковича

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— Дєло йдєть. До кожної хати труби під газ положили. Тіки дощі кожен день періщуть, работать не дають, — розповідає про газифікацію села 60-річний Петро Шатунов із Костівки Козельщинського району. Провести газ у село пообіцяв йому президент Віктор Янукович, 60 років, коли приземлився вертольотом на окраїні 5 квітня цього року.

— Глядь у небо — вертольот кружляє і сідає на поле, — пригадує Петро Іванович. — Як був у грязних штанях і калошах, скочив на велосипед, поїхав подивитися. Охраннік не хотів пускати. Коли гукає хтось із вертольота: "Пропусти этого селянина". Відкрив двері, заглядаю всередину — Янукович сидить. Каже мені, заходь. Питає: "Як жизнь?" Кажу, газу в селі немає. Із 2006 року ведуть. Люди грошима скинулися, по 800 гривень віддали, а толку ніякого. Сміється: "Газ буде". Узяв карту на столі, обвів село червоним олівцем.

Мужик сказав — мужик сдєлав. До осені будемо з газом. Робочих начальство жме звідусіль, щоб кончали вже, так дощі не дають. Я повністю на газ перейду. За всю жизнь замучили ті дрова та уголь.

Костівка — село на 32 хати. Живуть одні пенсіонери. Магазину, школи немає. На газифікацію 4 млн грн виділила національна компанія "Нафтогаз".

— Нам просто повезло, — каже сільський голова Леонід Невідомий, 52 роки. — В області казали, вкладати гроші в 4 кілометри підвідного газопроводу заради кучки дворів нереально.

Із 2008 року в області газифікували 31 село в 12 районах. На роботи витратили 19 млн грн. Торік провели газ у два села.

— Раніше щороку область отримувала по 17–18 мільйонів. Але останні два роки не виділяють ніяких коштів, — пояснює Валентина Кривохижкіна, 54 роки, начальник відділу управління містобудування і архітектури. — З обласного бюджету виділимо якусь суму, але не раніше серпня-вересня. Допоможемо тим селам, де роботи майже завершені.

Газопровід до села прокладають за державні кошти. Вартість 1 км — 100–300 тис. грн. Розподільчий газопровід по селу і підвідний до кожної хати селяни роблять за свій рахунок. Із родини збирають щонайменше 5 тис. грн.

— Побільшало людей, котрі беруть кредити на газифікацію, — каже Олена Тристанова з обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. — Даємо по 5 тисяч гривень під 3% річних.

Найменше газифікованих сіл в Семенівському, Зіньківському і Гребінківському районах. Область газифікована на 94%.

Зараз ви читаєте новину «Костівку газифікують за обіцянкою Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути