четвер, 02 липня 2009 17:26

Кіоски з шаурмою в Полтаві працюють без дозволів

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Лариса Комарова з Полтавської міської санепідемстанції: ”Відкриту консерву потрібно негайно з’їсти”
Лариса Комарова з Полтавської міської санепідемстанції: ”Відкриту консерву потрібно негайно з’їсти”

Їсти вуличну їжу та вживати продукти зі стихійних ринків у спеку особливо небезпечно. Так найвірогідніше можна отруїтися. Завідувачка відділення гігієни харчування Полтавської міської санепідемстанції Лариса Комарова радить при купівлі продуктів дивитися на їхній термін придатності та умови зберігання.

Як уберегтися від харчових отруєнь у спеку?

— Продукти діляться на три групи: ті, які особливо швидко псуються, ті, що швидко псуються, і продукти тривалого зберігання. Продукти, які швидко псуються, треба зберігати лише в холоді та продавати виключно з холодильного обладнання. Якщо не дотримуватися цих вимог — розмножуються  мікроорганізми, кишкова паличка. Така продукція може викликати розлади шлунку.

Чому в спеку не варто купувати продукти з вулиці?

— Їх продають із землі, вони забруднюються, зберігаються без холоду, не проходять лабораторних досліджень. Така продукція — особливо небезпечна.

Хто повинен перешкоджати стихійній торгівлі?

— Міліція. Вона має право штрафувати, складати протоколи.

Чим небезпечна вулична їжа?

— Ми не дозволяємо роботу кіосків із шаурмою без дотримання ними відповідних умов. М"ясо, яке там готують, уважається небезпечним. Адже його нанизують на вертел та тримають на спеці. Переважно в цих кіосках елементарно ніде помити руки. Торгові точки, які в Полтаві продають шаурму, працюють без погодження з санепідемстанцією.

Які перші ознаки отруєння?

— Нудота, блювота та пронос. Слід звернутися по медичну допомогу. Невідомо, чим заражений продукт. Якщо це кишкова паличка, то можна обмежитися промиванням шлунку. Але якщо йдеться про сальмонелу — це дуже небезпечно. Людина сама не вилікується.

Морозивом, квасом можна отруїтися?

— Усе залежить від терміну реалізації. Але виготовляють не один літр квасу, продають не одну порцію морозива. Якщо телефонує людина зі скаргою на отруєння, а більше ніхто не телефонує — я кажу фразу: мийте руки перед їжею. Як правило, люди не дотримуються елементарних правил особистої гігієни.

На відпочинку проблеми зі шлунком виникають при вживанні води?

— У різних місцях вона різна за своїм складом. Це просто зміна води, а не отруєння. Хімічний склад води впливає на шлунковий тракт.

Можна отруїтися, випадково проковтнувши річкову воду?

— У водоймі може бути і сальмонела, і кишкова паличка, будь-які хвороботворні бактерії.

Консерви зберігати не в холодильнику можна?

— Так. Вони пройшли спеціальну обробку, закатані під тиском. Відкриту консерву потрібно негайно з"їсти.

Чи доцільно купувати готові страви: мариновані шашлики, курятину?

— Небажано. У нас були випадки, коли м"ясо в магазині недоброякісне.

Зараз ви читаєте новину «Кіоски з шаурмою в Полтаві працюють без дозволів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути