четвер, 23 липня 2009 18:40

Через стоки сирзаводу в річці дохне риба

Працівники каналізаційно-насосної станції в Миргороді два дні поспіль фіксували скидання сироватки із місцевого сирного комбінату. Вона вдвічі перевищувала норми за кислотністю та майже вчетверо за вмістом аміаку.

— Ми виїхали на каналізаційно-насосну станцію, щоб зафіксувати несанкціонований скид сироватки, взяли проби. Був охоронець. Потім прийшов начальник охорони. Але акта ніхто не підписав. Подзвонили головному інженеру сиркомбінату. Той сказав, що прибуде, та так і не з"явився. Хоч за законом повинен був приїхати. Подібне повторюється постійно, — пояснює інженер "Миргородводоканалу" Олена Боцвін, 35 років. — Це натуральна кислота. Очищення стічних вод ведуть мікроорганізми — активний мул. Але в кислому середовищі вони гинуть. А це означає, що в річку йтиме не очищена вода, а каналізаційні стоки. Коли кислота призведе до загибелі активного мулу, то в річку Хорол піде вся стічна вода міста-курорту.

На території сиркомбінату є цистерна на 45 т. Туди зливають сироватку.

— У що вона перетворюється за два-три дні, боюся навіть припустити, — каже Боцвін.

"Миргородводоканал" подав до суду на сиркомбінат. Вимагає відшкодувати майже 120 тис. грн за скидання стічних вод із понаднормативними забрудненнями.

— Про сироватку в каналізаційній мережі нічого сказати не можу. Про таке мені невідомо. Своїх очисних споруд не маємо. А тому в нас працює цех сушки, і ми сироватку сушимо, — відказує завідувачка виробництва підприємства Тетяна Мокрій.

До міської каналізації постійно зливає стоки Пирятинський сирзавод. Вони становлять 60% міських. Очисні споруди їх не в змозі переробити. Тож нечистоти потрапляють у річку Удай. За кілька кілометрів чути сморід. У Великій Кручі, що вниз по течії Удаю, гине риба, місцеві в річці не купаються. На підприємстві хочуть збудувати власні очисні споруди.

Зараз ви читаєте новину «Через стоки сирзаводу в річці дохне риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути