четвер, 19 березня 2009 19:05

З урвища над Дніпром звисають домовини

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Неподалік бази відпочинку ”Пегас” та стихійного пляжу в селі Мозоліївка Глобинського району розташоване старе кладовище. Дніпро розмиває кручі, труни падають у воду. У домовинах видно черепи (обведені на знімку колом). Фото 2007 року. Цієї весни вода розл
Неподалік бази відпочинку ”Пегас” та стихійного пляжу в селі Мозоліївка Глобинського району розташоване старе кладовище. Дніпро розмиває кручі, труни падають у воду. У домовинах видно черепи (обведені на знімку колом). Фото 2007 року. Цієї весни вода розл

У селі Мозоліївка Глобинського району Дніпро руйнує прибережні кручі. Там розмивається старе кладовище. Надмогильних хрестів немає, лише горбки.

Руйнується цвинтар із 1960-х. Тоді створили Кременчуцьке водосховище, запустили гідроелектростанцію. Домовини падають на прибережну піщану смугу, розбиваються, а потім їх вимивають хвилі й вони потрапляють у Дніпро. Кручі сягають 10 м заввишки. У піску трапляються  монети XVIII–XIX ст.

— Восени онук Саша там знайшов монету 1903 року випуску. Правда, напис незрозумілий. Нарахували в кручах 17 трун. Із них видно навіть кістки. Кладовище дуже старе, не знаємо, скільки йому років, — розповідає місцева жителька Тетяна Назаренко, 64 роки. — Раніше наймали копачів, і вони перезахоронювали останки на нове кладовище. У кого не було рідних, там і залишилися.

Жінка живе біля найнебезпечнішої ділянки розмивання. Має два городи. Колись один був 24 сотки, тепер — близько чотирьох.

— Смітники теж вода розмиває, все пливе у Дніпро. Туди викидають дохлих тварин, постіль і перини з-під хворих лежачих людей. Ми там  знайшли мішок з котячими головами, — продовжує Тетяна Костянтинівна. — Найбільше розмиваються ті ділянки, де земля м"яка. Бувають вимиви завбільшки як хата. Вже й лісопосадка років 10 як під водою.

На прибережному піску можна знайти людські кістки, а черепи рибалки шліфують та роблять із них попільнички.

Бувають вимиви завбільшки з хату

— За 11 років із 25 соток городу зосталося п"ять. Тепер не дозволяють, щоб трактори під"їжджали близько до кручі, бо можуть обвалитися, — каже 71-річна Ганна Козіна. — Найбільше розмиває восени і навесні. Колись там рибалив чоловік. Так його кручею привалило. Коли кинулися його шукать, пішли на місце, де він рибалив, а там тільки вудка стирчала. Старожили розказували, що коли перезахороняли людей, дехто у труні був перевернутий спиною догори. Казали, що то люди почаділи, а тоді в землі оживали.

У селі Матвіївка Семенівського району води річки Сули добираються до цвинтаря. Хвилі точать землю вже 20 років.

— Щороку розмивається 2–3 метри землі. Ще й людей хоронять у бік води. Там є місце ховати в протилежну сторону від Сули, — говорить головний спеціаліст Кременчуцького відділу охорони навколишнього природного середовища Григорій Радочин, 49 років. — Мине якихось 10 років, а то й менше, і буде те, що в Мозоліївці. На берегоукріплення каменем грошей немає. Таких робіт потребує ділянка у 120 метрів.

— Кам"яною греблею треба закріпити до 3 кілометрів Кременчуцького водосховища. У Градизьку біля гори Пивиха залишилося близько одного кілометра. Інша територія — Пронозівка та Мозоліївка. У Пронозівці закріплювали навіть узимку, — пояснює ситуацію заступник голови Глобинської райдержадміністрації Олександр Артюшенко. — Будуть гроші — укріплюватимемо далі. Один метр нині коштує до 3 тисяч гривень.

— Стосовно Мозоліївки ми зверталися в облдержадміністрацію, державний водгосп України. Відповіді не отримали. У сусідній від Пронозівки Васьківці захисна зона до пайових земель була 300 метрів, залишилося 130, місцями 80, — розказує Пронозівський сільський голова Степан Скриль. — Торік у Пронозівці було закріплено 470 метрів. На цей рік з держбюджету коштів не передбачено. З обласної казни обіцяють мільйон гривень.

Кременчуцьке водосховище — найбільше рукотворне море Європи. Його почали будувати 1954-го й завершили 1961-го. Тисячі гектарів чорноземів, 212 населених пунктів, сотні недосліджених археологічних пам"яток залили водою. Із домівок виселили 1500 сімей.

Зараз ви читаєте новину «З урвища над Дніпром звисають домовини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути