середа, 07 травня 2008 19:52

Галина Заєць повернулася з Німеччини до Лубен

Автор: фото з архіву Галини Заєць
  Галина Заєць переїхала до Лубен із Німеччини півроку тому. Зараз дівчина навчається на четвертому курсі Київського університету міжнародних відносин. Галина буде перекладачем та дипломатом
Галина Заєць переїхала до Лубен із Німеччини півроку тому. Зараз дівчина навчається на четвертому курсі Київського університету міжнародних відносин. Галина буде перекладачем та дипломатом

Обласне управління економіки визначило рейтинг міст обласного значення Полтавщини. Оцінювали за збільшенням кількості населення, створенням нових робочих місць, середньою зарплатою, рівнем злочинності. Лубни й Комсомольськ посідають перше й друге місця, на третьому — Кременчук. Четвертий — Миргород. П"яту сходинку присудили Полтаві.

Цьогоріч у Лубнах створили найбільше робочих місць, відмічено найвищий ріст зарплат. Місцеві підприємства зменшили заборгованість по виплатах до Пенсійного фонду. Обласний центр на останньому місці через низький приріст населення, недостатнє збільшення середньомісячної зарплати. Також у місті найвищі показники злочинності.

Лубенка 20-річна Галина Заєць рік жила в Німеччині в місті Інгельхайм. Вона навчається на дипломата-міжнародника. Нещодавно повернулася до Лубен.

— Стільки набудувували, — дивується дівчина. — Супермаркет "Фуршет" тепер є. Більше стало маршруток. Машин побільшало, але немає загазованості, як у великих містах.

Галина порівнює лубенські ціни зі столичними та німецькими. Каже, вони більше схожі на німецькі, бо в Києві дорожче.

— Аби ж зарплату ще підняли до європейського рівня, — хитає головою.

Від Полтави до Лубен — три години автобусом. Стільки ж їхати з Києва. Навпроти автовокзалу — найбільший місцевий завод "Лічмаш".

— Колись був гігант, — каже жінка на зупинці. — Мій чоловік пропрацював там 36 років. Зараз один цех робить.

Сідаю на маршрутку до центру міста.

— У нас два центри, — жартує кондуктор. — Один — центральний ринок, бо там усі працюють та товчуться. Інший — на майдані.

Центральний ринок Лубен працює протягом тижня, вихідний — понеділок.

— Сьогодні неробочий день, але вийшли, бо люди квіти купуватимуть, — розповідає білявка в кіоску. За освітою — педагог.

Поруч на асфальті люди торгують овочами. Подружжя Ірина та Олександр Гонтарі продають цибулю.

— Я працювала на "Лічмаші", — переказує 45-річна Ірина.Десять років тому скоротили. З чоловіком підприємцями стали від скрути.

У Гонтарів троє дорослих дітей поїхали працювати до Києва.

— Тут кругом контрабанда, — показує рукою на магазини через дорогу чоловік. — Фірм настроїли, а оформляти нормально молодих не хочуть. Платять зарплату начорно.

Чоловік і жінка говорять, на ринку вільних місць немає.

— Єдина радість — місто дуже зелене, — усміхається Ірина. — Заводи позупинялися, і люди стали менше хворіти.

Найчастіше лубенці відпочивають у парку ім. О. Донченка. Тут є справні дитячі каруселі.

— У військовому містечку будують взуттєву фабрику на 50 робочих місць, — говорить 40-річний Віктор Кочура, який із дружиною гуляє парком. — Надіюся там влаштуватися. Квартиру купити нереально, — кривиться. — У центрі однокімнатна коштує 25 тисяч доларів. На окраїні — від 15 до 18. Моя місячна зарплатня 750 гривень.

Чоловік розповідає, у Лубнах за останні два роки звели багатоповерхівки в районі військового містечка та ближче до центру. Квадратний метр житлової площі коштує від 3 тис. грн.

За два роки в місті відремонтували дитяче відділення міської лікарні. Обладнали за євростандартами районну стоматполіклініку. Зробили єврокласи у школі N1. Закінчують ремонт інфекційного відділення міськлікарні.

— У першій школі батьків змушували здавати на ремонт по 800 гривень, — обурюється чоловік.

Миргород зайняв у рейтингу передостаннє місце. Тут найнижчі показники злочинності, найкраща екологія. Також повільніше росте зарплата.

Миргородець 25-річний Володимир Дабіжук сім років працював у Москві. Повернувся додому.

— Миргород із Москвою не порівняти. У Москві сам смог. Там страшно дітей народжувати.

Чоловік хвилюється, що у місті важко буде знайти роботу.

— Самі курорти, а решта — периферія, — хитає головою. — Мені або на стройку йти вкалувати, або по хазяям тинятися. Барів настроїли та ігрові автомати усюди.

За рейтингом управління економіки, в Миргороді найменша кількість дрібних підприємців. Найбільша — в Полтаві. На другому місці за цим показником Кременчук, треті — Лубни.

Найвища середньомісячна зарплата в Комсомольську — 2194 грн. Там працює велике металургійне підприємство — Гірничо-збагачувальний комбінат. У Кременчуці в середньому платять 1891 грн, у Полтаві — 1609, в Лубнах — 1091 грн, у Миргороді — 1086.

Малі міста мають чисте повітря

За рік у повітря Полтавщини потрапило майже 200 тис. т забруднюючих речовин. На Кременчук і Полтаву припадає половина викидів області.
Від стаціонарних джерел у повітря області потрапило понад 100 тис. т шкідливих речовин. Переважно це викиди метану під час передачі його газопроводами. Половину викидів спричинив автотранспорт.
Головними забруднювачами є підприємства Кременчука та Комсомольська. Значно менше викидів у Лубнах, Полтаві та Миргороді. Високі показники в Лохвицькому, Диканському, Гадяцькому та Зіньківському районах. Там розташовані підприємства видобування та передачі природного газу й нафти.

Зараз ви читаєте новину «Галина Заєць повернулася з Німеччини до Лубен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути