четвер, 15 жовтня 2009 18:05

Фальшиві гривні можуть підсунути на ринку

У Харківській області побільшало фальшивих 200-гривневих банкнот. Усі вони 2001 року випуску. Продавці речових базарів закуповують товар на ринку Барабашово в Харкові. Звідти фальшивки могли потрапити на Полтавщину.

— Отримуючи здачу великими купюрами, треба ретельно їх перевіряти, — радить Юрій Сулаєв із полтавської обласної міліції. — Фальшивомонетників виявляємо постійно. Цьогоріч траплялися підроблені 50-, 100-, 200-гривневі банкноти. Але невеликі партії. Затримали групу, котра намагалася розповсюдити на Полтавщині 60 тисяч фальшивих євро. Злочинці завезли їх з-за кордону.

Сулаєв радить перш за все звертати увагу на якість паперу. Часто фальшиві купюри можуть розклеюватися. Можна крапнути на банкноту водою, і фарба потече. Не навчилися ще якісно підробляти водяні знаки. Треба знати, чиї портрети мають бути на великих купюрах. Коли виготовляють папір для друку грошей, у масу вмішують спеціальні волокна. Вони додають купюрі шорсткості.

— Якщо з вами розрахувалися фальшивими грошима — це значить, що ви втратили цю суму, — застерігає міліціонер. — Фальшиві гроші не обмінюють. Якщо злочинця спіймали на гарячому і він не встиг витратити купюри — їх вилучають до суду як речовий доказ. Після суду повертають потерпілому. Якщо особу через суд визнали шахраєм, потерпілий може подати зустрічний позов, аби повернути свої кошти.

За фальшивомонетництво можуть засудити на три-сім років позбавлення волі. Якщо злочин скоєно повторно — на п"ять-десять років. За радянських часів за підробку грошей присуджували найвищу міру покарання — розстріл.

Зараз ви читаєте новину «Фальшиві гривні можуть підсунути на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути