понеділок, 11 липня 2011 05:00

Ексклюзивну прикрасу можуть виготовляти півроку

Автор: Фото з архіву Сергія Михайловича
  Перстень, зроблений зі срібла. На ньому зображений знак зодіаку Лев, сузір’я викладене золотими вкрапленнями. Каміння на персні — хризопраз, рідкісний різновид агата. З одного боку — ініціали власника, з другого — зображення трилисника. Прикраса виготовлена за ескізом лубенця Сергія Михайловича
Перстень, зроблений зі срібла. На ньому зображений знак зодіаку Лев, сузір’я викладене золотими вкрапленнями. Каміння на персні — хризопраз, рідкісний різновид агата. З одного боку — ініціали власника, з другого — зображення трилисника. Прикраса виготовлена за ескізом лубенця Сергія Михайловича

В'ячеслав Колодяжний, 28 років, із Полтави замовив для дружини золоту підвіску у формі сніжинки. Хотів, аби подарунок був незвичним та оригінальним. Ескіз знайшов в інтернеті. Роздрукував його на принтері та зробив кілька своїх доповнень. Віддав малюнок знайомому ювеліру. Той із власного матеріалу зробив прикрасу. За роботу чоловік заплатив 300 гривень, із матеріалами оригінальна річ обійшлася в понад 1 тис. грн.

Полтавські ювеліри кажуть, у кризу попит на готові ювелірні вироби дещо впав, натомість на ексклюзивні прикраси, виготовлені за індивідуальним ескізом, залишається стабільним.

Замовляють такі прикраси заможні люди. Зазвичай готові викласти за ювелірний виріб десятки тисяч гривень.

Більшість приходить до ювелірних майстерень уже з власним ескізом.

— Якщо клієнт прийшов до нас без малюнка, прикрасу може придумати і втілити художник, — пояснює 48-річний Валерій Кива, власник ювелірної майстерні в Полтаві. — Її виготовлення займає від кількох тижнів. Буває, майстер цілодобово працює над річчю. Трапляється, що на виріб іде півроку, усе залежить від складності роботи.

Ювеліри відзначають, певних тенденцій у замовленнях немає, усі індивідуальні. Іноді просять робити копії відомих ювелірних брендів, таких як "Ґуччі" чи "Даміані".

— Але ми маємо золоте правило: ніколи не підписуємо копії іменами оригіналів і про це одразу попереджаємо замовника, — каже Валерій Анатолійович.

Ювелірні прикраси зі справжнім камінням — дорогі. Діамант оцінюють за багатьма параметрами, найперші з них — чистота, колір і розмір. Каміння вагою в 1 карат — 0,2 грама — може коштувати від 7 до 15 тис. грн. Ціна справжньої перлини ідеально круглої форми починається від $100. Кольє з перлів коштуватиме до $5 тис. Вкладати гроші в каміння сьогодні ювеліри не рекомендують. Трапляється чимало підробок. Єдиний прийнятний варіант — діаманти.

— Нині багато синтетики. Це каміння, створене людьми, — пояснює Любов Кива, 46 років, єдиний в області акредитований експерт-гемолог (оцінює коштовне каміння. — "ГПУ). — Люди часто навіть не мають уявлення про справжнє природне каміння. Крім того, є в природі мінерали, що значно дорожчі за діаманти. Наприклад, справжній олександрит настільки рідкісний, що може коштувати сотні тисяч доларів.

Ексклюзивну ювелірну прикрасу можна придбати й дешевше. Зазвичай це вироби зі срібла та напівкоштовного каміння, виготовлені ювелірами на дому.

— Я люблю оригінальні речі, — розповідає Сергій Михайлович, 35 років, із Лубен. — Хотів перстень. Намалював ескіз і показав знайомому. Я знав, що він іноді робить прикраси, бачив кілька його робіт. Майстер трохи підкоректував малюнок, сам знайшов срібло, зробив золоті вкраплення і підібрав каміння. Натомість я подарував йому старовинний патефон у відмінному стані з документами.

Полтавський ювелір Юлія, 34 роки, каже, створення прикрас — її хобі. Усе робить сама, починаючи з ескізу і закінчуючи підбором каміння. Має постійних клієнтів.

— Я люблю працювати зі сріблом і самоцвітами. Придумую річ сама і створюю її. Каміння підбираю на свій смак, але все ж орієнтуюся на клієнта, — пояснює. — Якихось правил немає. Головне, щоб людині пасувало, виглядало лаконічно й носилося.

Ювелір 62-річний Олексій робить прикраси вже 24 роки. Працює із золотом, сріблом і самоцвітами.

— Під срібло чимало каміння підходить. Це метал не менш благородний, ніж золото. Має свою красу. Досвідчений ювелір може так прикрасити срібло навіть коштовним камінням, що виглядатиме така річ просто розкішно.

Іноді камінням підбирають за гороскопом.

— Віра в гороскоп — індивідуальна справа кожного. Я не дуже на них зважаю, — каже Олексій. — Часто людина інтуїтивно вибирає собі каміння і вгадує.

Зараз ви читаєте новину «Ексклюзивну прикрасу можуть виготовляти півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути