понеділок, 04 червня 2012 07:15

"До обіду долежать, а потом собачкам віддамо"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

— Вночі стало погано, болів живіт, сильно нудило. Блювати почав кров'ю, — розповідає полтавець Олег. Прізвища просить не називати. Його тиждень тому виписали з інфекційного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні. Каже, отруївся курячими стегенцями-гриль. Купував у магазині на розі вул. Кагамлика та пров. Чайковського. — З хати на носилках виносили, бо сам іти не міг. Чуствував, до завтра не доживу. Отправили в хірургію, потім в інфекційку. Поставили діагноз — харчове отруєння.

За вказаною адресою у Полтаві розташований магазин "Джин". У м'ясному відділі під стіною стоїть електропіч. Там смажать п'ять курей та сім стегенець. Між ними на шампурах шматки засохлого м'яса. Прозорі дверцята в масних плямах. На дні кірочка із підгорілого жиру. Під піччю брудні металеві лотки. На одному лежать шість обвітрених курячих ніжок.

— М'ясо свіже? — запитую.

— Канєшно, беріть. Це окорочки з прошлої партії, — говорить продавщиця. Тягне руку до товару.

— З вигляду наче давно лежать. Не отравлюся?

— У нас ніколи такого не було, — робить великі очі.

Купую одне смажене стегенце. Продавщиця миє руки в умивальнику біля печі. Одягає рукавички, дістає стегенце та кладе в пакет з фольги. Відкушую шматок. Смаку м'яса не розібрати через спеції.

— Вмисне так наперчили, — кажу. — Щоб не розібрати, що не свіже.

Продавщиця опускає очі. Ховаю стегенце у пакет.

— М'ясо справді вчорашнє, але ще хороше, — непомітно підходить ззаду інша працівниця магазину. Називається завідувачкою.

— Кури-гриль продаються погано, — пояснює 65-річна Марія Логвиненко. — Минулу партію робили вчора. Ці до обіду долежать, а потом собачкам віддамо.

Запрошує у невелику кімнату. На столі дві емальовані миски зі шматками приправленого м'яса.

— На жарку отправляєм м'ясо, яке обвітрилося і на продажу не годиться, — говорить Логвиненко. — Буває, одну партію продаємо два дня, бо коштує 36-38 гривень. Ціну опустить нєльзя, тоді працюватимемо в убиток.

Біля прилавка 49-річна Ольга Іванівна ховає в сумку кілограмовий пакет сирих курячих стегенець з м'ясного відділу:

— Дома нажарю, тут м'ясо свіже гарне. А курей-гриль зареклася куплять. Недавно возращалися з чоловіком з Донецька. Під Полтавою зупинилися у придорожньому кафе. Всередині приємно. Аж дивлюся, біля курки-гриль два прусаки брачну ніч устроїли.

— Раніше курки-гриль продавали, — каже місцевий Давид Олександрович, йде вулицею в бік зупинки Панаса Мирного, — на зупинці 23 вересня, на Центральному ринку півроку тому ще торгували, на Огнівці. А потім точки закрили, бо люди не беруть. Ними легко отравитися. Чув, гриль тепер роблять тільки оце в "Джині", на ринку, що на зупинці Боженка та в великих супермаркетах.

Тушки вимочують у солі та марганці

— На курку-гриль часто йде несвіже м'ясо, — говорить 55-річна полтавка Людмила Кузьмівна. — Маю кілька знайомих продавщиць. Розказували, перед запіканням тушки вимочують у  растворі солі й марганцю. Якщо мають душок, то у растворі оцту та води. Після цього сильно натирають спеціями, часник обов'язково, щоб перебити запах.

Якщо правильно приготувати, таку курятину можна їсти. Недавно чоловік приніс з базару сиру курку. Вона вже підпорчена була, пальцем наскрізь протикала. Я вимочила годину, натерла спеціями і на дві години в духовку. Курка всохла, але стала сьєдобною. Те саме роблять у більшості магазинів. Готовлять в електропечі до двох годин при температурі до 200 градусів.

У санітарно-гігієнічному відділі Полтавської обласної санепідемстанції кажуть, перевіряють магазини, які торгують курками-гриль, лише за скаргами покупців. Планові перевірки можуть проводити раз на два роки. Медики зауважують, визначити, що курка не свіжа, на смак та запах майже неможливо. Це встановлюють лише в лабораторних умовах.

 

Зараз ви читаєте новину «"До обіду долежать, а потом собачкам віддамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути